Hoe het begon …

Grondleggers van Tour de Bok in 1992 zijn Bob Degeling, Pieter Kofman en Henk-Jan Bok. Eind jaren negentig wordt dit trio aangevuld met de komst van Alle Wijsenbach. Na 10 jaar Tour de Bok nemen Bob en Pieter afscheid in 2001. Jan Smith al enige jaren “stille kracht” komt in 2002 het overgebleven duo versterken. Bob houdt op de achtergrond een adviserende functie. De eerste editie in 1992 gaat van start met alleen mannelijke deelnemers. Om de deelname van dames te promoten werd er in 1993 voor de dames een apart eindklassement opgemaakt. Dit is na Tour de Bok van 1993 direct weer afgeschaft omdat Corrina Smith zicht had op de ere plaatsen in het mannen klassement. Ze stond namelijk lange tijd 3e. Uiteindelijk eindigt ze als 4e maar het was een voorteken dat ook de dames hun mannetje staan in Tour de Bok.

De deelname kosten waren vanaf 1992, 15 gulden met de komst van de euro in 1999 zijn de deelname kosten 7 euro geworden.

In 2000 wordt als extra service naar de deelnemers toe een informatieve website op het internet gezet.
De website wordt in 2001 en 2002 aangemeld bij http://wielrennen.pagina.nl/. Dit brengt ons spel in 2002 onder de aandacht van de Lotto. Via email en per post wordt ons duidelijk gemaakt dat de Lotto “not amused ” is. Dit omdat de Lotto wettelijk het alleen recht op het organiseren van kansspelen op sportevenementen bezit. We zijn geen uitzondering, alle sites die zijn aangemeld bij http://wielrennen.pagina.nl/ worden door de Lotto benadert.
Er resten ons een aantal opties om Tour de Bok door te kunnen laten gaan. De keuze valt op de simpelste en die houdt in dat alleen familie, vrienden en kennissen van de organisatoren mee kunnen spelen aan Tour de Bok.

In 2004 wordt het spel uitgebreid met de mogelijkheid om in team verband mee te spelen.

Door de loop der jaren is er weinig veranderd aan de spelregels.
De komst van een computerprogramma voor de puntentelling hebben echter wel voor verandering gezorgd met betrekking tot de scorewand in Café Bok.

Deelnemerslijsten en puntentelling in 1992

In 1993 doet de pc zijn intrede, ondanks dat er vanaf dat moment geprinte uitslagenlijsten zijn, wordt iedere dag de stand in het toenmalige Het wapen van Urk met de hand bijgewerkt. Deze traditie komt ten einde omdat aan het einde van de vorige eeuw het deelnemers aantal fors toeneemt. Niet alleen neemt het handmatig invullen veel tijd in beslag, ook de noodzakelijke ruimte ontbreekt om voor alle deelnemers voldoende schrijfruimte te hebben.

Scorewand wordt met de hand ingevuld [krantenfoto1998]

Vanaf 2002 is het mogelijk om verschillende programma””s van de pc te laten communiceren waardoor er extra mogelijkheden zijn om de uitslagen uit te printen. Resultaat is dat de scorewand verplaats naar de oude buffetkast achter in Café Bok.

Scorewand vanaf 2005 tot 2014
Scorewand vanaf 2014 tot 2000
Scorewand vanaf 2022