Placeholder image Placeholder image
 

2018..

Deelnamelijsten

De basis van het spel is nog steeds dat een deelnemer één deelnamelijst inleverd onder zijn eigen naam, helaas is dit niet altijd het geval.
Een aantal deelnemers doen blijkbaar niet mee voor de eer en eeuwige roem maar zien Tour de Bok puur als een gokspel.
Het is natuurlijk een publiekelijk geheim dat een aantal deelnemers de deelnamelijst van hun partner of kinderen invullen.
Tot deze editie van Tour de Bok hoefde je geen hadschriftgeleerde te zijn om conclusies te kunnen trekken. Maar ook aan de hand van de digitale gegevens die in het Eppie zijn ingevoerd kunnen, heel gemakkelijk, bepaalde conclusies worden getrokken.
Het invullen van meerdere deelnamelijsten door deelnemers kan te maken hebben met een bepaalde onzekerheid over hun te maken keuzes. Ook zijn er deelnemers die naast hun "normale" lijst onder de naam van hun partner met een "sprint" lijst spelen.

Zelf heb ik éénmalig een lijst ingevuld voor een deelnemer die vanwege zijn werk niet aanwezig kon zijn bij de inschrijving. Daar ben ik nog steeds doodziek van omdat ik heel graag 3e onder mijn eigen naam was geworden.

Gelukkig zijn er nog genoeg spelers die meedoen voor hun eigen eergevoel en graag zelf willen winnen en als dat niet lukt in ieder geval hoger te eindigen dan hun familie of vrienden, behalve als je voor een nullijst gaat natuurlijk.

Er gaan echter stemmen op om een minimum deelnameleeftijd voor Tour de Bok in te stellen, dat zou beteken dat iedere deelnemer pas na het persoonlijk tonen van zijn identiteitsbewijs kan deel nemen aan Tour de Bok.
Als het zover gaat komen betekend het wel dat de lol om Tour de Bok te organiseren er vanaf is.

2018

Eppie

Het was voor iedereen even wennen, na 26 edities opeens geen papieren deelnameformulier meer maar een heuse app om in te vullen. Van de 401 deelnemers is het 98% gelukt om op de één of andere manier het "Eppie" zelf in te vullen. Voor zo ver wij het hebben gecontroleerd is dat slechts bij 1%, van de deelnemers, fout gegaan. Het is daarmee niet gezegd dat alles vlekkeloos is verlopen, 150 e-mails, een handvol Whatsapp berichten en een paar telefoontjes bevestigen dat. Alle problemen waren overkomenlijk en hebben we kunen oplossen.

Dat er 44 deelnemers minder meespelen dan vorig jaar geeft ook aan dat niet iedereen gecharmeerd is van moderne techniek. Gelukkig hebben de meeste deelnemers aan Tour de Bok wel de stap gemaakt naar het online invullen van het deelnameformulier. Dit betekend in ieder geval voor de volgende edities van Tour de Bok een stuk minder handmatige handelingen.

In het algemeen toch positieve reacties ontvangen over "Eppie", het betekend echter niet dat er geen verbeteringen mogelijk zijn. Ten behoeve van de 28e editie in 2019 zullen er ongetwijfeld nog wat kleine aanpassingen plaatsvinden die de functionaliteit nog verder zullen verbeteren.
Een aantal functies zullen de komende jaren zeker niet worden toegevoegd, bijvoorbeeld online inschrijving inclusief betaling en live uitslagen. Technisch is het allemaal mogelijk met "Eppie" maar ze passen niet bij de uitgangspunten van Tour de Bok.

De 27e

De voorbereidingen voor de 27e Tour de Bok zijn in volle gang.
Deze editie van Tour de Bok staan we voor een grote en ingrijpende wijziging wat betreft deelname aan Tour de Bok.
Dit jaar is het alleen nog mogelijk om het deelnameformulier online in te vullen en online in te leveren.
De komende periode wordt er niet alleen een online platform gecreerd waar het digitaal invullen van het deelname formulier wordt mogelijk gemaakt.
Ook wordt de uitnodiging, het befaamde boekje en zelfs het reglement aangepast om alles naar behoren te laten functioneren

Een wijzinging zo als nu aanstaande is zal ongetwijfeld bij sommige deelnemers op weerstand stuiten en de nodige vragen oproepen. Er zal echter getracht worden om alles zo duidelijk mogelijk vorm te geven en uit te leggen.

Door de deelnemers zelf hun deelnamelijst te laten invoeren wordt er een enorme tijdswinst geboekt en de kans op fouten wordt aanzienlijk kleiner. Iedere deelnemer is direct verantwoordelijk voor zijn of haar ingevulde deelnemerslijst.

Dit is de eerste stap, waar de deelnemers direct mee te maken krijgen, om ons geliefde spel te moderniseren zodat het er weer voor jaren tegen aan kan.

2017

Puntentelling

Dit jaar opvallend veel vragen over de puntentelling, en vooral over de controle daarvan, in vergelijking met voorgaande jaren.
Het spel werd dit jaar voor de 50e keer gebruikt om één van de drie door ons georganiseerde spellen uit te rekenen. In de 44 keer dat ik zelf het spel gebruik heb ik nog nooit de puntentelling gecontroleerd.
Het heeft namelijk geen zin om de puntentelling te controleren want de punten die in een etappe en met het eindklassement behaald kunnen worden, zijn voor aanvang van het spel vastgelegd.

Het door ons gebruikt systeem werkt compleet anders dan wat de thuis "schrijvers" gebruiken als puntentelling. Tour de Bok werkt namelijk met het invoeren van de namen van de renners.
Het is dus van het grootste belang dat de 15 juiste renners voor de deelnemer zijn ingevoerd, het betekend dat alle lijsten handmatig worden gecontroleerd of de gegevens van de originele deelenemerslijst correct in het systeem staan.
Vervolgens moeten iedere dag de 10 juiste renners van de uitslag worden ingevoerd. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van Teletekst, de officiële Tour website en cyclingnews.com.
Aan de ingevoerde namen worden de punten automatisch toegekend. Fouten in de stand ontstaan door fout ingevoerde namen van renners in de lijst van de deelnemer of uitslag.

Bij vragen over de puntentelling wordt eerst de originele deelnemerslijst gecontroleerd en vervolgens gecheckd of deze correct zijn overgenomen in het systeem. Als deze gegevens kloppen dan wordt de etappe uitslag vergeleken met de ingevoerde.
Een fout opsporen is op deze manier een kwestie van minuten.

Sjoemel software

Tour de Bok wordt voor de 26e keer georganiseerd en af en toe sluipt er een foutje in het spel. Ieder jaar zijn er wel een paar deelnemers die vragen hebben over de stand, daar wordt altijd direct actie op ondernomen.
Soms is zo'n fout veroorzaakt doordat er een verkeerde naam van een renner in een lijst van een deelnemer of in de etappe uitslag is in gevoerd, en soms is de deelnemer gewoon abuis. Meestal tijdig ontdekt en zonder al te grote gevolgen voor dagprijzen en eindklassement, heel af en toe een uitzondering waardoor een fout van een deelnemer wel grote gevolgen heeft voor zijn klassement. Dat levert de betreffende deelnemers ludieke bijnamen op zoals; Gerrit Zabel en Marco McEwen.

Deze week echter was er een deelnemer die beweerde, dat ondanks het vele goede werk wat door ons voor Tour de Bok wordt verricht, zijn puntentotaal absoluut niet kon kloppen. Er moest iets goed fout zijn met onze puntentelling want het was gewoon onmogelijk dat hij zo laag in het klassement stond.
De door hem gespeelde sprinterslijst had hij al sowieso 5 dagzeges moeten hebben met 4x Kittel en 1x Demare dus punten genoeg.

"Sprinterlijst met Tony Martin en Alejandro Valverde. Valverde, Sagan en Cavendish naar huis en drie etappes 0 punten"

"Ja dat klopt allemaal wel maar de puntentelling kan gewoon niet kloppen, je vindt het toch niet erg als ik vanavond thuis alles na ga tellen"

Nee hoor, geen probleem, succes ermee en ik hoor het wel.

Voor alle duidelijkheid als één deelnemer veel punten mist kan dat alleen als er een renner die veel punten pakt niet of verkeerd is ingevuld. Vandaar dat de ingevoerde lijsten allemaal handmatig gecontroleerd worden. Tevens zijn de lijsten terug te vinden in de overbekende mappen in Café Bok en als pdf op de website.
De puntentelling is niet zo maar voor één deelnemer te manipuleren. Het kan in principe wel en er zijn diverse mogelijkheden waarvan er één variatie tot nu bij wijze van grap is toegepast om Koen Kratje in 2009 één dag een klein beetje te pesten. Zijn deelnamelijst is toen één etappe omgewisseld met die van zijn broer, klinkt simpel maar is werkelijkheid een hele klus omdat er 2 programma's worden gebruikt die gekoppeld zijn. Er moet iets meer gebeuren dan alleen namen verwisselen om de data van beide programma's synchroon te laten lopen.

Sinds 1997 wordt er door ons gebruik gemaakt van een rekenprogramma dat op uur U, door Wout Molenaar, is geregeld in het zuiden van het land. Het bestaat uit 3 floppies en een begeleidende brief. Kosten voor het verkrijgen van dit speciaal voor Café De Sjôrkèr geschreven programma was een doos gebak.

Het rekenprogramma geschreven met Delphi 3.0 gebaseerd op een database uit 1985 vandaar dat het zeer basic is en alleen gebruikt kan worden voor rekenwerk. Vanaf Windows 7 wordt de gebruikte database niet meer ondersteund daarom draait het programma onder Windows Virtual PC in Windows XP mode. Invoeren van gegevens kan maar tot 20 karakters, uitprinten van de uitslagen is gebaseerd op kettingpapier.
Er wordt in het programma geen rekening gehouden met "ranking" dat betekend dat iemand met hetzelfde puntenaantal niet dezelfde positie in het klassement heeft, maar er wordt door genummerd.

Van het originele programma is de software dusdanig geschreven dat er niets gewijzigd kan worden, daarom is er een Access database aangekoppeld die ervoor zorgt dat er veel meer mogelijkheden zijn om de gegevens te ver en bewerken.
De Access database zorgt ervoor dat de ingevulde gegevens met meer dan 20 karakters weer aangevuld worden tot een complete naam.
Het is door de Access database mogelijk om tot de verschillende klassementen te komen en deze naar eigen inzicht in de vorm van een rapport met "kleur" uit te printen. Zonder deze database was het niet mogelijk geweest om automatisch de uitslagen voor teams, rookie, puntenpakkers en aantal gespeelde renners op de huidige manier uit te rekenen en te printen.

De twee gekoppelde programma's werken voor de 17 keer samen en hebben nog nooit gezorgd voor rekenkundige problemen. Als er al iets fout gaat in de uitslagen van Tour de Bok is dat te wijten aan menselijk falen en niet door het gerbuik van sjoemel software.

Internet

Het wordt wel eens vaker gememoreerd; niet alles wat je op het internet tegenkomt is waar!
Neem nu de uitslag van de memorabele 9e etappe, we gaan het hier niet hebben over de mogelijkheid dat Warren Barguil zou hebben gewonnen vanwege een scheef getrokkken eindstreep, maar over de plaatsen 4 en 5 van de etappe uitslag.

In de uitslag die gebruikt is om Tour de Bok uit te rekenen staan Romain Bardet en Fabio Aru respectievelijk vierde en vijfde.
Er is echter een website, die hoog in de Google ranking staat, die in de etappe uitslag vermeld dat Fabio Aru vierde en Romain Bardet vijfde zijn geworden.
Natuurlijk zijn er deelnemers die deze uitslag meteen voor waarheid nemen, zonder even te checken of er misschien nog andere (officiële) bronnen zijn.

De uitslag die gebruikt wordt om Tour de Bok uit te rekenen is ten alle tijden gebaseerd op Teletekst, en wordt vergeleken met de officiële uitslag van de Tour de France en www.cyclingnews.com.

Als er echt ergens een fout in zit neem dan direct contact op met support@tourdebok.com dan kan dat direct hersteld worden.

Eppie

Bij de start van Tour de bok in 1992 stonden computers en internet nog in de kinderschoenen, er kon toen nog niet worden voorzien hoe een vlucht de informatica in de komende jaren zou nemen.
In 2000 wordt er een start gemaakt met een website waar informatie over het spel te vinden was, mede daardoor kwam in 2002 het spel in beeld bij De Lotto. Er is toen direct besloten omdat het een gezellig kroegspel betrof om niet online te gaan spelen.

Dit jaar gaan we toch voorzichtig een begin maken met het online deelnameformulier. Er is intern stevig overleg geweest over allerlei facetten die naar voren komen bij het online inleveren van het deelnameformulier.
Proefdraaien doen we niet, we gaan gewoon van start en zien wel waar we allemaal tegen aanlopen.

2016

Tour de France 2016

In navolging van de Giro d'Italia is onze vlag ook tijdens de Tour de France vertegenwoordigd.

Foutjes..

Het maken van fouten is is nu eenmaal onvermijdelijk ook met een spel als Tour de Bok.
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid kan het voorkomen dat er ergens een foutje wordt gemaakt, verkeerd rugnummer / naam of een tikfout kan gevolgen hebben voor de rangschikking in de stand.
Deze editie zijn er met het innemen van de deelnamelijsten en het invoeren ervan relatief weinig fouten gemaakt.

Wat echter wel opvalt is dat een aantal deelnemers het leuk vinden om bij de teamnaam eenmalig iets in te vullen. Sommige van die deelnemers presteren het zelfs ieder jaar om dezelfde teamnaam in te vullen. Voorbeelden hiervan zijn: Rondom de Drom en Jazeker de Apotheker. Deze deelnemers schijnen niet te begrijpen dat je voor een team toch echt 5 deelnemers nodig hebt.
Het levert in ieder geval een hoop extra uitzoekwerk op voordat de eerste uitslagen gemaakt kunnen worden.

Nieuw fenomeen dit jaar zijn de deelnemers die zich zelf niet terug konden vinden in de eerste officiële tussenstand. In een enkel geval was dit terecht omdat de email met de lijsten niet was aangekomen op het juiste adres, maar in de meeste gevallen is het advies gegeven om een goede opticiën te raadplegen.

Een gouden tip, beter nog een gouden regel, van een deelnemer van het eerste uur luid: "Verander nooit je lijst vlak voordat je deze inleverd".
Tot nu toe is er één deelnemer geweest die doormiddel van zijn thuislijst probeerde aan te tonen dat hij toch echt Cavendish speelde in plaats van Dumoulin.
Op zijn daadwerkelijk ingeleverde lijst is Cavendish toch echt doorgehaald en vervangen voor Dumoulin inclusief rugnummer. Het lijd geen twijfel dat deze actie is uitgevoerd met het volle verstand of toch niet!

1992

Het jaar dat toenmalig Nederlander Bart Veldkamp in het Franse Albertville Olympisch kampioen werd op de 10 kilometer hardrijden op de schaats.
PSV werd toen ook al landskampioen van de eredivisie, Feijenoord wint de KNVB beker, AJAX wint de UEFA cup, Ronald Koeman schiet op Wembley voor Barcelona de Europacup I binnen en het camping elftal van Denemarken wordt in eigen huis Europees kampioen voetbal.
Zaterdag 4 juli ging de allereerste Tour de Bok van start in Het wapen van Urk met 32 deelnemers.
De Tour werd gewonnen door Miguel Indurain, beste Nederlander was Erik Breukink met een zevende plek, Laurent Jalabert won het puntenklassement, bergklassement was voor Claudio Chiappucci en het jongerenklassement was voor aanstormend talent Eddy Bouwmans.
De Olympische wegwedstrijd in Barcelona werd gewonnen door Fabio Casartelli voor onze eigen Erik Dekker, Erik Zabel werd vierde. Venhuizer Rob Compas, Nederlands kampioen op de weg bij de amateurs, eindigde na goed tactisch spel uiteindelijk ruim een minuut na de winnaar als 72e.
Ellen van Langen wint Olympisch goud op de 800 meter hardlopen.
In Benidorm werd Gianni Bugno, net zoals in 1991, wereldkampioen wielrennen.
Mobiel bellen kwam binnen handbereik door de Greenpoints van KPN.
De eerste in massa geproduceerde mobiele telefoon komt op de markt, de Nokia 1011.
Videogames worden gespeeld op de Nintendo S-NES, Atari 7800 en de Sega.
Commodore komt de Amiga 1200 home computer en Philips brengt multimedia home entertainment met de CD-i in de huiskamers.
Een film huurde je nog gewoon in de videotheek.
In Faro verongelukt een vliegtuig van Martinair en een vrachtvliegtuig van El AL stort neer in de Bijlmer.
Nederland wordt geregeert door Kabinet Lubbers III.

Sinds 1992 is er één zekerheidje, Tour de Bok gaat gewoon voor al weer de 25e keer van start.

Giro d'Italia 2016

Een deel van Nederland kleurde roze om de start en de eerste 2 etappes van de Giro d'Italia op te fleuren.
Toch is er een soort wieler hooligan die een klein hoekje geel kleurt.

 

Ziek..

Gedurende lange tijd afzijdig gehouden van het onderwerp doping, maar er komt een moment dat je er niet meer om heen kunt.
Het blijft opvallend dat op de één of andere manier een doping geval in de wielerrennerij een veel grotere inpact heeft dan in de andere sporten. Misschien is dat te verklaren doordat het dopinggebruik in het wielrennen individueel of in teamverband plaatsvindt, in andere sporten lijkt het gebruik door bonden en/of regeringsleiders gesteund te worden. Het is blijkbaar gemakkelijker om een individu of een team aan de kaak te stellen dan dat je de reputatie van een invloedrijke bond of land te grabbel gooit.
Een handvol Afrikaanse hardlopers hebben met behulp van doping niet alleen hun eigen zakken maar ook die van bobo's op het hoogste niveau gevuld. Het heeft even de aandacht van de media maar dan is het weer over tot de orde van de dag.

De scheidslijn tussen legaal en illegaal gebruik van "medicatie" is heel dun. Een groot deel van het wielerpeleton heeft last van astma en krijgt daarom op doktersvoorschrift, geheel legaal, het luchtweg verruimde medicijn Ventolin voorgeschreven.
Naar nu blijkt lijden veel sporters uit het oosten van Europa en Rusland aan hartkwalen, sommige zijn zelfs erfelijk belast. Bij zo'n ernstig aandoening zou je denken dat topsport niet mogelijk is. Maar gelukkig voor hen is daar het Letse geneesmiddel Meldonium dat helpt de zuurstof voorziening van de hartspier te verbeteren.

Wat schrijnend is dat het Russische ministerie van sport doodleuk meld dat er nog meer sporters tegen de lamp zullen lopen ondanks dat ze tijdig gewaarschuwd waren dat het "geneesmiddel" per 1 januari op de dopinglijst staat. Een beetje een vreemde situatie dat je sporters die lijden aan een ernstig lichamelijke afwijking waarschuwd voor het gebruik van hun medicijn. Het is dan ook best wel bijzonder dat die sporters tot aansprekende prestaties komen ondanks hun "ziekte".

Ook heel bijzonder is hoe er gereageerd wordt uit wetenschappelijke hoek, daar wordt gesteld dat Meldonium niet het nieuwe Epo is omdat het minder effectief zou zijn.
Daarbij komt ook nog dat de prestatie verhogende werking van Epo niet wetenschappelijk is bewezen bij profwielrenners. Om het effect van Epo vast te kunnen stellen komt er in Nederland een onderzoek onder 40 wielrenners die niet in het bezit zijn van een wielerlicentie.
Het is volgens de Nederlandse wetenschappers heel goed mogelijk dat het effect van doping op de prestaties van een sporter nihil is. Sporters die denken dat ze doping krijgen toegedient zouden ook tot betere prestaties in staat moeten zijn (placebo effect).

Leuk zo'n onderzoek maar sporters en hun begeleiders zijn toch niet gek, ze gaan toch even nadenken als ze in een serieuze klim voorbij worden gereden door een renner die het jaar ervoor nog op het eerste en beste viaduct moest lossen, daar hebben hun in ieder geval geen wetenschappelijke onderbouwing voor nodig.
Wat valt er nog te onderzoeken als je op jonge leeftijd al 2 jaar schorsing erop hebt zitten, daarna de hele schaatswereld met speels gemak naar huis sprint om vervolgens weer gepakt te worden met iets wat nauwelijks effect zou hebben.
Denken onze wetenschappers nu echt dat de artsen die sporters begeleiden achterlijk zijn en "medicijnen" voorschrijven die geen effect zouden hebben.

Werkplek

Aan de vooravond van Classic Bok is het eindelijk weer mogelijk om op de vertrouwde plek achter de diverse computers plaats te nemen. De afgelopen 2 jaar werd de laptop gebruikt als afstandsbediening om de pc, die elders staat te bedienen. Op zich werkte dat prima maar het gemis van het werken op meerdere schermen kon niet worden weggenomen. Voor dit jaar zijn de bank en eettafel ingeruild om weer relaxed in een bureaustoel achter 2 grote schermen plaats te nemen.

In ieder geval is de website in hoog tempo gereed gemaakt voor het komende seizoen en kan na de start van Classic Bok begonnen worden met de voorbereidingen voor de 25e Tour de Bok.

Nieuwe website

Langzaam maar zeker krijgt de nieuwe website zijn definitieve vorm.
Het is een hele puzzel om alle data van de vorige website uit te zoeken en in de deze website weer een plek te geven.
De data van de vorige website zit in een tekst bestand dat een grote heeft van ruim 24.000 regels.
Doordat de oude website niet meer "live" en "stand alone" zichtbaar is moet alle informatie die in de website verwerkt was uit dit tekst bestand gehaald worden.

Het gaat nog even duren voordat alle gegevens op de één of andere manier zichtbaar worden.
Helaas kan het voorkomen dat in deze hoeveelheid data iets over het hoofd wordt gezien. Stuur even een bericht als er iets van belang ontbreekt op deze website.

Beter resultaat

Na het nieuwe begin van tourdebok.com, in 2015, een pauze ingelast om na te denken over de voortgang van deze website ten behoeve van de verschillende platformen. In ieder geval besloten om de website compact te houden wat de laadsnelheid ten goede moet komen.

In ieder geval verdwijnen de pagina's met eindstanden, deze zijn terug te vinden als pdf in de downloads sectie van de verschillende catergorieën.

De website zal naarmate de start van Tour de Bok nadert zijn voorlopig definitieve vorm aannemen. Tot die tijd zal er met enige regelmaat nog wel wijzigingen plaatsvinden.


2015

Uithuilen en opnieuw beginnen

In 2000 de eerste stappen gezet in het ontwerpen en bouwen van deze website. Simpel begonnen met behulp van een voorbeeld thema onder de domeinnaam tourdebok.nl. Vanaf 2001 t/m 2005 met hehulp van diverse programma's ieder jaar een stapje verder gegaan met het ontwikkelen en uitbreiden van deze website. In 2002  vanwege de kosten en de interresse van de Nederlandse Lotto de naam gewijzigd in tourdebok.com.

Vanaf 2005 t/m 2015 gewerkt met diverse opensource CMS (content management systeem) om deze website een eigen gezicht te geven. Voordeel van CMS is dat het relatief simpel is om een indrukwekkende website te maken. Grote nadeel is dat er personen achter hun pc zitten die gebruik maken van de mogelijkheid om de opensource CMS software te gebruiken voor andere doeleinden. Om dit tegen te gaan moet de software, toegepaste componenten, modules en extensies met enige regelmaat worden geupdate. Deze updates kunnen gepaart gaan met verlies van inhoud en of functinaliteit van de website.

In juli 2015, na de eerste week Tour de France, werd de website door de webprovider op zwart gezet. Ontoelaatbare hoeveelheden spam werden het wereld wijde web opgestuurd vanaf de webserver. De gebruikt CMS software Joomla 1.5. Inhoud voor nieuwe p-tag komt hier was zwaar verourdert en mogelijk ten prooi gevallen aan spamvirus.


Er is maar één manier om het op dit moent goed te doen en dat is uithuilen en opnieuw beginnen. En dat betekend dat er net zoals in 2000 vanaf sctratch met de hedendaagse mogelijkheden een website gebouwd gaat worden.

Tour de Bok ..?

Hoe speel je Tour de Bok ?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren waarvan de belangrijkste zijn het soort etappes (berg, sprint) en welke renners er voor handen zijn. De juiste mix van sprinters, klimmers en klassementsrenners is heel lastig toch zijn er deelnemers die er een neusje voor hebben.
Een aantal van onze trouwe deelnemers halen regelmatig in de eindklassering de top 20 van Tour de Bok. Natuurlijk zitten zij ook wel eens een jaartje mis maar door de jaren heen halen zij hoge noteringen.
In het algemeen zijn de lijsten die ze in leveren heel "saai", geen rare namen of gokjes.
Dus geen namen die misschien één etappe kunnen winnen, heel leuk die 15 punten maar een renner die regelmatig top tien rijd, behaalt er uiteindelijk meer, vijf keer 5e is 30 punten.
De stelregel is dat een renner minimaal 20/22 punten bij elkaar moet rijden in Tour de Bok.

De verrichtingen van de renners in de ronde van Zwitserland zijn ook van belang, door de jaren heen is gebleken dat renners die daar goed presteren het in de Tour de France laten liggen. Waarschijnlijk is de ronde van Zwitserland met de finish 2 weken voor de Tour net even te veel van het goede. Komt nog bij dat de nationale kampioenschappen ook nog eens tussen deze twee rondes in zit. De top renners laten de ronde van Zwitserland daarom ook lopen.

Dan hebben we nog de tijdritten, de toprenners rijden normaal gesproken een behoorlijke tijdrit. Maar er zijn natuurlijk altijd tijdrit specialisten die deze discipline tot in de puntjes beheersen. Een keuze om tijdrit specialisten in je team te nemen is afhankelijk van het aantal tijdritten en of de renners nog wat meer kunnen dan in hun uppie heel hard tegen de klok fietsen.
Een groot aantal deelnemers (193) van Tour de Bok 2015 hebben de keuze gemaakt om geen tijdrit specialisten te nemen omdat er maar één tijdrit dit jaar in de Tour de France verreden wordt. Bij die 193 zitten ook de nullijst spelers en anderen die bij toeval geen tijdrijders hebben, maar er zitten toch heel veel top spelers bij de na de eerste etappe in Utrecht nul punten hadden. Heel veel van deze topspelers bevinden zich nu in de onderste regionen van Tour de Bok. Vanaf dinsdag zal blijken of zij met hun "saaie" lijstjes de juiste keuzes hebben gemaakt en of ze nog gaan klimmen richting de top 20.

Tour 2015

Langzaam maar zeker wordt de gele Tour gekte zichtbaar in Nederland, met als stralend middelpunt Utrecht. Verschillende deelnemers aan Tour de Bok die het Tour spektakel in Utrecht live willen aanschouwen hebben zich al gemeld met vragen over het inleveren van hun deelname formulier. Er is al een toezegging gedaan dat Café Bok voor deze gelegenheid zijn deuren opent om 9:00 uur zodat Utrecht bijtijds met de trein gehaald kan worden. Te mooi weer of politie acties kunnen de Tour start nog enigszins dwarsbomen, maar Tour de Bok gaat zoals gebruikelijk gewoon van start.

Wat ook gebruikelijk is bij Tour de Bok dat er een cruciaal apparaat vlak voor de start defect raakt. Dit jaar viel het mee, de koelventilatoren van de computerkast en videokaart van de hoofdcomputer vonden het na 6 jaar mooi geweest. Na een grondig onderhoud draait alles weer zoals het hoort.

De lijsten zullen live in Café Bok worden ingevoerd. Vorig jaar vond het invoeren van de deelnemerslijsten plaats via een laptop en het internet, dit jaar gaat de computer waar het allemaal op gebeurd mee naar Café Bok en worden de lijsten rechtstreeks ingevoerd. Op dit moment wordt er proef gedraaid op de keukentafel om te kijken of alles naar behoren werkt.

2014

Tour 2014

Het WK is voorbij kater weggespoeld en door een werkelijk misplaatste uitval van Robin van Persie na de gewonnen wedstrijd tegen Brazilië weer terug in de werkelijkheid van voetbalsterren die werkelijk denken dat ze goed zijn als hun trainer hun doet geloven. Buiten een briljante kopbal tegen Spanje viel Robin van Persie vooral op in buitenspel positie. De voor laatste wedstrijd tegen Argentinië spande de kroon het ontlokte sommige voetbal analisten iets van kritiek op zijn positie. Na het behalen van de nooit verwachte 3e plek trok Robin van Persie niet alleen een lange neus maar viel als aanvoerder compleet uit de toom door Pierre van Hooijdonk verbaal te kielhalen.

Hoewel zijn coach Louis van Gaal het na de wedstrijd nog binnen de perken wist te houden deed die nog een poging op vliegveld Rotterdam om al zijn gal te spuwen.
Gelukkig is er geen zwart gat want de Tour van dit jaar is fantastisch. Wat een volk langs de wegen in Engeland, wat een spektakel in de koers. Alle grote mannen gehavend en/of naar huis en het resultaat is een levendige wedstrijd waar iedereen voor een kans gaat. Daar zaten geen schwalbes bij zoals we dat gewend waren bij het WK, vooral Robben (gemiddeld 3 per wedstrijd gedurende zijn carrière) spande weer eens de kroon. Wat een irritatie wekt hij op in de rest van de wereld met zijn duikelingen en het opzichtig contact zoeken bij de arbitrage, waardoor hij terecht de gouden bal voor de beste speler niet heeft gekregen. Of het terecht is dat Lionel Messi deze wel heeft gekregen is de vraag maar ondanks dat hij 95% van de wedstrijden niet in zijn spel kwam klaagde hij nooit. Wat tevens van (commercieel) belang is dat Adidas hoofdsponsor is dan is een keuze snel gemaakt.
Het lijkt erop dat in dat opzicht de commercie minder invloed heeft in het wielrennen. Al hoewel een frame breuk met tot gevolg het uitvallen van een favoriet niet goed is voor je naam als fietsfabrikant. Bij Specialized is het nu code rood net zoals 4 jaar terug tijdens het WK in Zuid-Afrika bij Adidas met het commentaar op hun Jabulani zwabber bal.
Een falende bal van een paar tientjes geeft kolderieke momenten op voor doelmannen die tot gevolg kunnen hebben dat er verrassende uitslagen kunnen vallen. Aangezien de ballen voor weinig ergens achteraf in Azië gemaakt worden heeft dat geen grote gevolgen voor een fabrikant als Adidas.
Een peperduur frame wat gebreken vertoont kan tot ernstig lichamelijk letsel leiden dit kan, en dat heeft het in het verleden ook al, tot ingrijpende gevolgen geleid voor de fabrikant. Ooit gehoord van het fietsmerk Alan, zij dachten in de hoogtij dagen van de gesoldeerde frames met lugs dat je deze verbindingen ook wel kon lijmen. Een paar losse buizen verder en je kan het vergeten in het (toer)peloton.
Het is niet voor niets dat er fietsonderdelen commercieel zwart werden gemaakt om het eruit te laten zien als carbon. De toer fietser koopt het duurdere onderdeel in carbon terwijl de prof met het betrouwbaardere aluminium onderdeel rijd. Kapotte onderdelen in de media zijn ongeacht de ernst die het kan veroorzaken dodelijk voor een fabrikant.

Wereldtop

Als Nederlanders denken we dat we als het voetbal betreft bij de wereldtop behoren, er zijn echter sporten waar we dat al jarenlang zijn.
Korfbal is zo''n sport al hoewel dit een slecht voorbeeld is omdat deze sport door ons is uitgevonden en alleen op niveau in de lage landen wordt gespeeld.
Een sport waar vroeger India en Pakistan de dienst uitmaakten maar waar we nu al jarenlang zowel bij de dames als heren tot de absolute top behoren is hockey. Een sport die op allerlei gebieden mijlen voorsprong heeft op voetbal. Om het tempo hoog te houden zijn er meerdere wissels, mag je een vrije bal op je zelf spelen. Om de snelle spelwisselingen te kunnen volgen zijn er 2 scheidsrechters en is het mogelijk om de video referee te raadplegen. Verder werd in de hockeysport als eerste gebruik gemaakt van video en prestatie analyses.

Allemaal zaken die pas veel later gemeengoed werden of nog steeds niet zijn ingevoerd in het hedendaagse voetbal.
In het voetbal is al jarenlang sprake om het voetbalspel aantrekkelijker te maken door spelregels uit het hockey te volgen en beslissingen met betrekking tot de spelregels beter te kunnen toetsen. Voorbeelden genoeg van dubieuze beslissingen die het voetbal al jarenlang regelmatig ontsieren terwijl deze in de hockey wereld binnen enkele minuten op het veld worden opgelost.
De trainingsarbeid en intensiteit van de hockeyers is veel hoger dan bij de voetballers en dat zie je terug in de erelijsten van beide sporten. De erelijst van het Nederlands voetbal elftal verbleekt bij die van het Nederlandse hockey dames en heren.
Ook op het huidige WK hockey in eigen land zijn tot nu toe de resultaten zoals verwacht, en dat terwijl beide teams van zichzelf vinden dat, om kampioen te worden, het nog veel beter kan en moet.
Ondanks dit alles kan ik niemand uit mijn omgeving die een wedstrijd op het WK in Den Haag bezocht heeft, sterker er is ook nog niemand geweest die het over een wedstrijd heeft gehad, laat staan een pool heeft gestart.
We behoren met hockey bij de top van de wereld niet alleen met de nationale elftallen maar ook wat betreft trainers.
Ondanks dat onze nationale voetbal trots 2 jaar terug op het EK van 2012, roemloos, met de staart tussen de benen het toernooi verlieten. Iets wat onze hockey toppers al heel lang niet is overkomen. Zal hockey nooit zo tot onze verbeelding spreken als onze nationale voetbal trots.p>

Commercie

Sport en commercie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder commercie lijkt het onmogelijk om nog topsport te kunnen bedrijven. Talent alleen is niet meer voldoende, je moet ook kunnen beschikken over voldoende financiële middelen om de top te kunnen halen.
Hoeveel talenten hebben het niet gehaald omdat ze niet over de juiste financiën beschikten om door te kunnen breken. En hoe vrij ben als een andere interessante commerciële partner, dan de (hoofd)sponsors in je geïnteresseerd is, om te kunnen kiezen. Het hangt vaak af van de commerciële partners en bestuurders van clubs en / of bonden. Dit gaat niet alleen over geld maar ook over bijvoorbeeld materiaal, voeding, trainings-mogelijkheden, enz.

Om de belangen van commerciële partners te waarborgen gaan sommige heel ver. Voor het tweede WK op rij is er de bierjurkjes rel waarbij de Fifa bonzen hun eigen portemonnee met man en macht proberen te beschermen. Heb niet de illusie dat er één euro van sponsor Heineken terecht komt bij de F-jes van West-Frisia of Dindua. Dat geld verdwijnt regelrecht bij de Fifa bobo's in hun zak die het mogelijk naar eigen inzicht "wegschenken" om weer wat stemmen te kopen voor (her)verkiezingen.
Als je alle commerciële gekte rond het aanstaande WK bekijkt dan vraag je je af hoe het mogelijk was dat Johan Cruyff bij de wedstrijden van het Nederlands elftal met afwijkende kleding mocht spelen. Cruyff die privé gesponsord werd door Puma speelde de wedstrijden met 2 strepen op zijn kleding terwijl de andere spelers de kleding van sponsor Adidas met 3 strepen aan hadden.
Zou dat in deze tijd van grote commerciële belangen nog kunnen, mag je überhaupt met een "afwijkend" tenue het veld op van de Fifa. In ieder geval zijn de huidige omstandigheden duidelijk anders dan 40 jaar terug.
De twee absolute vedetten van het WK, Christiano Ronaldo en Lionel Messi hebben duidelijk meerdere sponsors waar ze (in)direct aan verdienen. Christiano Ronaldo voetbalt op Nike schoenen en het Portugese nationale elftal heeft Nike als kledingsponsor. Zijn werkgever Real Madrid heeft als kledingsponsor Adidas die jaarlijks ontelbare shirts verkoopt met zijn naam erop.
Lionel Messi heeft als sponsor Adidas welke ook de sponsor is het Argentijns elftal. Zijn werkgever FC Barcelona heeft Nike als kledingsponsor. Deze spelers zijn commercieel dusdanig aantrekkelijk dat ze van verschillende kledingsponsors verdiensten hebben.
Dat Johan Cruyff met zijn status dit niet voor elkaar kreeg zal te maken hebben gehad met de jarenlange vete tussen Puma en Adidas.
Dat Cruyff een neusje had om zijn talent commercieel te benutten bewees hij met de film Nummer 14. Verschillende sponsors worden getoond en benoemd waaronder Philips, Citroën, Lois, Caballero en uiteraard Puma.

WK

Eerlijk is eerlijk, ik mag geen oordeel hebben over het huidige Nederlands voetbal elftal. Van de gehele kwalificatie reeks geen enkele wedstrijd gezien omdat ik één van de thuis coaches ben die helemaal niets met van Gaal heeft. De eerste wedstrijd die ik gezien heb was de oefenwedstrijd tegen Frankrijk, die kansloos verloren ging al hoewel bondscoach van Gaal vond dat er in de tweede helft bij een 2-0 achterstand toch goed gespeeld werd. Hij was niet de enige die dat gezien had ook de video en data analisten hadden het gezien, zeker 70% balbezit in de tweede helft. Alleen jammer dat het bal bezit geen doelpunt opleverde omdat het vooral rond de middenlijn plaatsvind.

Volgens de kenners heeft het voetbal zich de laatste jaren zich razendsnel ontwikkeld, het is sneller, technischer en tactischer geworden. Voetballers van 40 jaar terug zouden zich nu niet meer staande kunnen houden in het huidige voetbal. Eén ding is absoluut in de laatste 40 jaar verandert en dat is hoe het voetbal in beeld wordt gebracht. Als die beeldtechniek met alle mogelijkheden er toen geweest was dan hadden de wedstrijden er van toen een stuk sneller uitgezien dan de laatste oefenpotjes van het Nederlands elftal.
Dat moet ook wel als je het spelers materiaal van 1974 vergelijkt met de huidige selectie van het Nederlands elftal.

 

Positie 1974 2014
Doelverdediger Jan Jongbloed Jasper Cillissen
Links achter Ruud Krol Bruno Martins Indi
Centrale verdediger Arie Haan Ron Vlaar
Centrale verdediger Wim Rijsbergen Stefan de Vrij
Rechts achter Wim Suurbier Daryl Janmaat
Linker middenvelder Willen van Hanegem Daley Blind
Centrale middenvelder Johan Neeskens Nigel de Jong
Rechter middenvelder Wim Rijsbergen Leroy Fer
Links buiten Rob Rensenbrink Wesley Sneijder
Spits Johan Cruyff Robin van Persie
Rechts buiten Johnny Rep Arjen Robben

 

Vergelijking gaat mank omdat het huidige Nederlands elftal niet de capaciteit, kwaliteit en dus de spelers niet heeft om 4-3-3 te kunnen spelen.
Als Jasper Cillisen in zijn eerste grote toernooi boven zichzelf uitstijgt, net zoals Maarten Stekelenburg 4 jaar terug, dan is uit het elftal van 1974 Jan Jongbloed de mindere. Maar dat is eigenlijk geen nieuws omdat de beste doelverdediger, misschien wel van de wereld die het Nederlands elftal in 1974 had, niet meeging naar het WK in Duitsland. Jan van Beveren bleef thuis na onenigheid met Johan Cruyff.
Conclusie van de vergelijking is dat alleen Jasper Cillissen ervoor kan zorgen dat Nederlands elftal uit 1974 niet op alle 11 posities de betere is maar op 10 ten opzichte van het huidige elftal. Misschien wordt het verschil nog gemaakt door de coach, van Gaal heeft een eigen mening en daar werd bij Rinus Michels in 1974 aan getwijfeld. Aan de huidige staf zal het niet liggen van Gaal neemt 31 hulpjes mee. Zelfs super joker Andries Jonker mag mee om de tegenstanders te analyseren. Het zal ze niet veel verder brengen.
Al hoop ik natuurlijk stiekem op weer zo'n stunt als 4 jaar terug maar dan nu met de gedroomde afloop in het voordeel van het Nederlands elftal.

Tijdwinst

Terwijl in het gehele land de voorbereidingen voor het WK voetbal in Brazilië in volle gang zijn, wordt er hier keihard gewerkt aan de 23e Tour de Bok.
Om Tour de Bok optimaal te kunnen laten draaien zijn er ieder jaar verschillende programma''s nodig om het spel te kunnen starten en iedere dag te laten draaien.
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een gedeeltelijk nieuwe database. Het is nog niet de ideale situatie maar er wordt weer een stap in de goede richting gezet.

Met de nieuwe database wordt er bij de berekening een tussenstap vervangen. Helaas levert dit geen tijdwinst op maar doordat het programmeer werk scheelt is het spel direct gereed voor het uitrekenen van de uitslagen.
Het wordt dit jaar gemakkelijker om vast te stellen wie er op welke positie is geëindigd bij een gelijke stand. Nu staan spelers die in punten gelijk zijn geëindigd op alfabetische volgorde. In de nieuwe database wordt er bij een gelijk aantal punten tevens rekening gehouden met het verschil in eindtijd met de winnaar van de Tour de France. Helaas werkt dit nog niet perfect omdat er nog steeds deelnemers zijn die denken dat de winnaar van de Tour de France meer dan 2000 uur nodig heeft om in Parijs te komen. Gelukkig vullen de meeste deelnemers de eindtijd wel zorgvuldig in, wat in dit geval het bepalen van de einduitslag ten goede komt.

Een ander technisch foefje (zie afbeelding) gaat een hoop tijd schelen na het invoeren van de lijsten. Het spel werkt alleen correct als er geen dubbele renner namen zijn ingevoerd. Ieder jaar zijn 5% van de ingevoerde lijsten voorzien van dubbele namen. Uiteindelijk kost het redelijk wat tijd om na het invoeren, zo''n 20 lijsten uit de grote stapel te vissen en de correcties uit te voeren. Als tijdens het invoeren een eerder gebruikt rugnummer wordt gebruikt verschijnt er nu een rood kruis in beeld. Tevens wordt door middel van kleinere rode kruizen de locaties van de dubbel genoteerde renner weergeven.

Parijs - Roubaix 2.0

Na de Ronde van Vlaanderen van vorige week de smaak te pakken en wederom een compleet wedstrijdverslag van een klassieker gevolgd. De laatste keer dat ik ademloos de hele zondagmiddag naar Parijs-Roubaix heb gekeken was de uitvoering van ''83. Deze werd heroïsche toen de aan kop rijdende Hennie Kuiper op de laatste kasseienstrook nog even lek reed.
De uitvoering van 2014 zal niet als heroïsch in de boeken gaan maar wel als bijzonder. Dat zal mede veroorzaakt worden door het in beeld brengen van de koers door de Franse regie, dat was duidelijk met de Franse slag.

Voor de kijker komen er renners het beeld in rijden die uit geslagen en dus kansloze positie, plotseling in de finale opeens weer kans op de overwinning maken. Het in beeld brengen van een wielerkoers hebben zie aan de andere kant van de grens in België duidelijk beter in hun vingers. Nu moeten ze in Nederland en België nog op zoek naar een paar commentatoren die ter zake doende commentaar gaan geven bij de beelden en dan wordt het kijken naar wielerwedstrijden op televisie nog leuk.
Tom Boonen probeerde net als vorige week renners van andere teams voor zich te laten werken, Boonen in topvorm had die hulp normaal gesproken niet nodig gehad. En ook nu kreeg hij de gevraagde hulp niet. Maar anders dan vorige week liep het nu wel goed af voor Omega Pharma - Quick-step.
De dit klassiekerseizoen bijzonder goed op dreef zijnde Nikki Terpstra, vorige week nog duidelijk ontstemd over de gevolgde koerstactiek door zijn ploeg, maakte het nu op het juiste moment indrukwekkend af.
Het zal even wennen zijn voor directeur sportief Wilfried Peetersen de Belgische wielerliefhebbers dat hun Tommeke niet de onbetwiste en kopman meer is van Omega Pharma - Quick-step.

Vlaanderens mooiste

Voor het eerst sinds jaren weer eens het complete televisie verslag van een klassieker gevolgd vanaf de bank.
Sommige dingen zijn in de loop der jaren verandert maar er zijn ook dingen die nooit zullen veranderen.
De dag begonnen op de Belg omdat die nu eenmaal werkelijk alles wat met de Ronde van Vlaanderen te maken heeft uitzenden. En daardoor gewoon eerder begint met uitzenden dan de Nederlandse televisie. Op de één of andere manier irriteert het Vlaamse commentaar me meer dan dat van Egbert Dijkstra en Maarten Ducrot dus na een tijdje overgeschakeld naar de NOS. In ieder geval is de HD beeldweergave beter dan de BRT.

Valpartijen, lekke banden, blokkerende kettingen en gepruts met communicatie apparatuur werd messcherp in beeld gebracht. Leuk extraatje lijkt de camera registraties vanuit de ploegleiders wagens. Meekijken in de keuken van het wielrennen en horen dat een ploegleider zich zeker waant terwijl zijn kopman oude wielerwetten met voeten treed waardoor ze aan het einde met lege handen staat.
De directeur sportief Wilfried Peeters van Omega Pharma - Quick-Step zat in een zetel met meerdere renners aan de voorkant van de koers. In de groep van kopman Tom Boonen zaten meerdere ploegmaats terwijl de rest bestond uit éénlingen. Wilfried Peeters gaf in de finale de logische opdracht aan het team om niemand alleen weg te laten rijden. Een oude wielerwet luid dat de ploeg in overtal de koers moet maken. Ondanks de aanwezigheid van 4 ploegmaats ging Tom Boonen de paar over gebleven eenlingen aan sporen vooral mee te blijven werken om weg te blijven.
Tom Boonen dacht zeker dat de huidige generatie wielrenners achterlijk is en met hem en een deel van zijn team, waaronder de in topvorm zijnde Nikki Terpstra, zo naar de finish te rijden. Een misrekening die het sterkste team in koers de ereplaatsen kostte. Greg van Avermeat was de eerste eenling die ten aanval ging en zorgde daarmee dat Omega Pharma - Quick-Step in het eigen mes liep. Fabian Cancellara, de latere winnaar, en Sep Vanmarcke lieten ook nog even zien zonder de steun van teammaats diep in de finale nog tot grote dingen in staat te zijn.
Nikki Terpstra heeft normaal gesproken zijn woordje wel klaar maar baalde nu overduidelijk over het verloop van de koers

2013

24 uur

Vierentwintig uur had ik nodig om bij te komen van de vertoning op Quartorze Juillet met de beklimming door Chris Froome van de Mont Ventoux.
Tour winnaars als Marrco Pantani, Bjarne Riis, Floyd Landis, Lance Armstrong en klimmers als Ricardo Ricco en Richard Virenque hebben bergop nooit laten zien wat Chris Froome op de flanken van de Mont Ventoux liet zien. In een kort tijdsbestek twee keer vol weg demarreren bij de concurrentie om vervolgens in de ijle lucht al bellend hard door te rijden.

De aanval is de beste verdediging, Lance Armstrong schafte een apparaat aan om zijn hemoticrietwaarde te kunnen meten, tevens schonk hij er een aan de UCI zodat de collega renners ook gecontroleerd konden worden.
Team Sky pakt het iets anders aan en heeft de Britse sport journalist David Walsh ingeschakeld.
David Walsh is de journalist die jarenlang geprobeerd heeft om het bedrog van Lance Armstrong aan te tonen. Sinds de coming out van Lance Armstrong bij Oprah Winfrey zit het werk van David Walsh erop.
Team Sky heeft hem een nieuwe uitdaging aangeboden, hij mag meekijken met het team en de renners. In ruil daarvoor verkondigt hij tegen een ieder die het maar horen wil dat het bij Team Sky heel anders gaat dan bij Team Armstrong.
Was het niet de Britse premier Richard Chamberlain die 75 jaar gelden zei dat we rustig konden slapen, laat ik dat dan maar gaan doen.

Wisseling

Het is geen groot geheim dat ik niet gecharmeerd was van de Rabobank wielerploeg, nooit een goed gevoel gehad bij de ploeg. Afwachtend meerijden, regelmatig tactische blunders, renners die na hun Rabo periode stukken beter presteerden. Al die jaren werd er niet spectaculair gereden. Als er al wat te vieren was gebeurde dat vaak in de maanden januari, februari en maart. Het is natuurlijk leuk dat er wat gewonnen word in de Tour Down Under of de ronde van Qatar  maar de echte liefhebber ziet liever succes in de klassiekers of de Tour.

Of het nu aan de renners, het management of de sponsor lag, de ambitieuze plannen werden zelden waar gemaakt. Dat er zaken fout zaten blijkt wel uit de zaak Rasmussen die zich na jaren nog steeds voortsleept.
Uiteindelijk haakte de Rabobank op en werd de naam verandert in Blanco. Er werd ons beloofd dat alles anders zou worden, maar uiteindelijk veranderde niets.
Als konijn uit de hoge was daar opeens een nieuwe sponsor genaamd Belkin. Eerlijk gezegd verwachte ik weinig verandering, wat ook bevestigd werd op het Nederlands kampioenschap. Wederom geen rood wit blauw om de schouders van een renner uit het team.
Tijdens de Tour is er duidelijk een wisseling van de wacht. De gedoodverfde kopmannen van de afgelopen jaren, Lars Boom en Robert Gesink, blijken niet meer dan goede knechten. Laurens ten Dam, 32 jaar, opgeleid door Rabo en via Bankgiroloterij, Shimano - Memory Corp en Unibet.com teruggekomen bij Rabo als luxeknecht voor Gesink en Mollema blijkt opeens zelf een aardig klassement te kunnen rijden.
Mollema staat zeer goed in het klassement, in het oude tijdperk zou iedereen rond de ploeg euforisch zijn en dit als het hoogst haalbare koesteren. Het zou fantastisch zijn als er nu eens geprobeerd wordt om kosten wat het kost voor het hoogst haalbare te gaan. De eerste voortekenen waren er al in een waaieretappe waarbij er, voor het eerst sinds jaren de juiste tactisch beslissingen werden genomen. Zeer benieuwd waar en hoe dit eindigt.

Zwaluw

Een Hollands spreekwoord luid: één zwaluw maakt nog geen zomer. Maar wat als er meerdere zwaluwen zijn...
Het is in ieder geval al meer dan één dag mooi weer, er rijd meer dan één Nederlandse renner top tien en de eerste Tour week beloofd nog wat voor het vervolg. Als het zo door gaat wordt het deze Tour een ouderwets man tegen man gevecht.

Nog geen team gezien dat sterk genoeg is om iedere dag het peloton zijn wil op te leggen. Omega Pharma-Quick-Step trapte een dag flink door en zette daarmee de concurrentie voor de groene trui van Sagan buitenspel. Team Sky liet zich zien in de eerste Pyreneeën etappe, maar ook hier gold het eerder genoemde spreekwoord. De volgende dag, in de tweede bergetappe liet Team Sky het volledig afweten, gelukkig voor hen was gele truidrager Froome sterk genoeg om de concurrentie te kunnen volgen. Het beloven nog 12 mooie dagen te worden in deze Tour.

Koorts 2

Zoals de titel al aan geeft komt er nog een vervolg op een voor mij ongebruikelijk fenomeen. Na een succesvolle Tour de Bok start, 400 deelnemers keurig in de bar ingevoerd, volgen een paar dagen van lichamelijk ongemak. Pijnlijke blaas en koorts leiden tot een blaasontsteking, dat levert een achterstand op in bijvoorbeeld het controleren van de deelname lijsten. De fut ontbreekt gewoonweg om alle foutjes op te sporen zodat er een officiële uitslag geproduceerd kan worden en de prijswinnaars van de eerste etappes bekend te maken.
Mogelijk brengt een penicilline kuur verlichting zodat de uitslagen in ieder geval dinsdag op de website staan.

Hardware

De grootste nachtmerrie in de digitale wereld is dat je alles kwijt raakt. Natuurlijk moet je regelmatig saven en back-uppen, maar in de praktijk wordt dat nog weleens vergeten. Toch is er in de loop der jaren regelmatig wat weggeschreven op floppy''s, cd-roms en dvd''s. De laatste twee zijn redelijk betrouwbare mediums maar worden door mij vooral gebruikt als definitieve back-up. Zo'n hele verzameling met schijven is een veilig gevoel voor als het echt goed fout gaat maar om even wat terug te zoeken is het vaak een hele puzzel.

Om snel iets uit het digitale Tour de Bok "archief" op te zoeken stond alles netjes gesorteerd op een harde schijf. Deze harde schijf werd de afgelopen 5 jaar ook gebruikt om het spel draaiend op te houden. Het moment om het iets anders aan te pakken zat eraan te komen, mede omdat het moment dat het fout kan gaan niet met zekerheid is vast te stellen.
Wat wel op het juiste moment kwam was de aanbieding van een supermarkt voor een externe harde schijf van 3 Terrabite. Een externe harde schijf was nog een ontbrekend en dus welkom stukje hardware. Daarmee is Tour de Bok voorzien met weer een stukje extra techniek om het geheel soepel te laten verlopen.

Koorts

De titel geeft het al aan, nog 5 dagen tot de start van Tour de Bok en de koorts is toegeslagen. Nog niet de verwachte Tour koorts maar de verhoging waarbij de lichaamstemperatuur boven de 38°C stijgt. Verschijnsel al meer dan 10 jaar niet meer gehad maar slaat nu totaal onverwacht toe.
Een kop als een afgetrapte gympie en benen die voelen alsof je ongetraind de zwaarste etappe van de Tour hebt beëindigt. Maar het ergste is nog dat je geen fut hebt, bij het minste geringste val je in slaap om daarna drijfnat wakker te worden. Geen idee waar de koorts vandaan komt maar het moet snel over zijn want er is nog wat werk te verzetten om de 22e Tour de Bok te kunnen starten.

Vintage

Op een dag wordt je gegrepen door iets wat je nog nooit gezien hebt en dat blijft je je hele leven bij. Eind jaren zeventig begin jaren tachtig van de vorige eeuw waren de hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen. Op de televisie zag je de renners op fietsen rijden die onbereikbaar ver weg leken. De koning te rijk was ik op mijn geleende oranje Peugeot afgemonteerd met Simplex derailleurs.
Op een dag in 1982 verscheen mijn ome Hans in Enkhuizen, hij kwam afscheid nemen van de familie. De volgende dag zou hij naar New York gaan voor een computerbeurs, om daarna deel te nemen aan een fietstocht van oost naar west door de Verenigde Staten in het kader van 200 jaar handelsbetrekkingen. Om zijn fietsframe te kunnen vervoeren liet hij nog even een zak van zeildoek maken bij van Kalsbeek.
In mijn beleving zag ik voor het eerst een echte "race"fiets.

Het was een RIH, ik moet de die dag aardig onder de indruk zijn geweest want het is me altijd bijgebleven. De weinige keren dat ik mijn oom gesproken heb ging het altijd over fietsen en fietstechniek. Altijd herhalden we even in hoofdlijnen de geschiedenis van het merk RIH dat was gevestigd aan de Westerstraat van de Amsterdamse Jordaan.

Meer dan honderdduizend kilometer is er met deze fiets gereden. Eind jaren zeventig origineel uitgevoerd met verchroomde achter- en voorvork, stuurcommandeurs, een triple crankstel, Weimann center pull remmen en een dynamo onder de crank. De fiets is uitgerust met spatborden en bagagedragers om te kunnen reizen. Tijdens zijn ziekbed, vlak voor zijn overlijden in 2013, heeft Hans me de fiets gegeven. Het was zijn tweede RIH, de eerste was gestolen.

Het kon niet uitblijven of ik moest zelf ook zo'n op maat gemaakte fiets uit de Jordaan hebben. In 1984 was het zover, met drie door Hans getypte pagina's waarin stond waar de fiets aan moest voldoen werd er eentje aangemeten. Verchroomde voor- en achtervork, dubbel gelakt, Weimann center pull remmen, Suntour derailleurs en Campagnolo naven. Op een vroeg ochtend in 1996 werd de fiets voorzien van een "kattenrug" door hem op een vluchtheuvel te plaatsen.

Het volgende RIH frame kwam eind jaren negentig van de vorige eeuw op mijn pad. De eigenaar had hem eind jaren zeventig laten bouwen ten tijden van zijn actieve  wielercarrière. De fiets was in de loop der jaren compleet gestript en moest met beperkte middelen worden opgebouwd om deel te kunnen nemen aan de toertocht Parijs-Roubaix. Stalen frame is toen kaal gemaakt en geverfd met Hammerite. In 2012 schonk de eigenaar, het overblijfsel als nog aan me.

De laatste RIH heeft de eigenaar me in 2010 gegeven. Na meer dan 30 trouwe jaren en 435.000 kilometers moest de fiets plaatsmaken voor een elektrische.

Laptop

Het wordt een vervelende gewoonte maar het wekt geen verbazing meer omdat het went. In de voorbereiding van Tour de Bok moet er blijkbaar iets stuk gaan wat gebruikt wordt voor het spel. Dit jaar begeeft de harde schijf van de laptop het, gelukkig is de laptop niet van cruciaal belang voor het functioneren van het spel. De laptop wordt vooral gebruikt als "afstandsbediening" en het mobiel updaten van de website.

Na grondig onderzoek is gebleken dat de harde schijf onherstelbaar beschadigt is. Gelukkig stonden er niet veel belangrijke zaken op dus de schade is beperkt. Er is echter wel direct een nieuwe laptop aangeschaft omdat het op afstand bedienen van de pc, printer en website erg handig is. Het is te hopen dat het ergste leed weer geleden is en dat de komende 5 weken vlekkeloos verlopen zodat de 22e Tour de Bok weer een succes wordt.

Scoren

Er valt bijna niet aan te ontkomen, wielrennen en doping lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eerder dit jaar werd de media dagelijks gedomineerd door geruchten, verdachtmakingen en opmerkelijke bekentenissen binnen het wielerwereldje. De vaderlandse media rolde werkelijk over elkaar heen om,  als eerste, een scoop te kunnen brengen. Doping in wielerland is nieuws, gaat het over doping dan gaat het automatisch over wielrennen. Wielrennen staat bekend als een duursport en is dus op voorhand uitermate geschikt voor het gebruik van stimulerende middelen.

Als je alles tot je neemt kan je maar tot één conclusie komen; alleen in het wielrennen wordt doping gebruikt. Volgens mij zijn er genoeg andere sporten die de moeite waard zijn om bij de top te behoren gezien de verdiensten die er te halen zijn. Doping affaires komen vaak niet verder dan kantlijnverhalen en worden over het algemeen door betreffende sportbonden of (overkoepelende) organisatie, naar het rijk der fabelen verwezen.
Vijf uur lang achter een balletje aan rennen met een racket in je hand bij 25 graden in de schaduw, gaat zeker wel op water en brood!
Negentig minuten volle bak achter een bal aan rennen op roze schoenen, tegen een torenhoog weeksalaris gebeurd zeker ook zonder medische begeleiding. De medische staf van een beetje voetbalclub is vele malen uitgebreider dan het recentelijk geopende gezondheidscentrum aan de Molenweg.
Een oude dame uit Italië genaamd Juve, bekend met omkoping en doping werd afgelopen seizoen gewoon weer landskampioen, niets aan de hand.
Honkbal is zo''n typische sport die niet bekend staat als duursport, toch is deze sport niet echt clean. Haalt een doping gevalletje van een paar Amerikaanse profhonkballer multimiljonairs, hier de nieuws headlines? Niet echt, en dat is als liefhebber van het wielrennen moeilijk te begrijpen. Altijd maar weer de doping in het wielrennen dat wordt belicht en uitvergroot, terwijl erin de sportwereld veel meer aan de hand is.
Hier kunnen en/of willen de dagelijkse media, kranten en televisie, geen diepgravende onderzoeken naar doen. Snel scoren met wielrennen en dan weer over tot de orde van de dag.

Verwondering

Het lijkt erop dat het deksel van de doping doofpot afgaat. Niets is minder waar, zoals gewoonlijk zijn het in grote mate oud renners die het gebruik toegeven. Sommige zaken zijn al oud of al lang bekend maar de huidige generatie zou clean zijn. Het schone wielrennen begint ieder seizoen opnieuw en ieder keer weer worden er renners betrapt. Het is een sport op zich om de doping autoriteiten proberen te slim af te zijn. De wetenschap dat er doping in het spel zou zijn heeft mijn kijk plezier nooit bedorven en dat zal het ook nooit gaan doen. Teveel mooie en heroïsche beelden staan er in het geheugen gegrift om de sport de rug toe te keren.

Ademloos hebben we zitten kijken naar de soms onmenselijke prestaties van de renners, het leverde uren lang kijk plezier en stof tot napraten. En nu is dat zou opeens allemaal voorbij zijn, de wielersport is verdorven alles was één grote leugen. Het zou nog veel erger worden als nog een aantal toonaangevende (Nederlandse) renners uit het recente wielerverleden ook nog schoonschip gaan maken. De geloofwaardigheid van het wielrennen zou nu naar de knoppen zijn, het is net of er in andere sporten waar veel meer geld en roem te verdienen is geen doping zou zijn. Waarom zou een voetballer geen baat hebben bij doping. Nooit een bericht over een profvoetballer die problemen heeft met zijn whereabouts, dat is op zichzelf vreemd te noemen want er zijn genoeg profvoetballers. Of zou het zo kunnen zijn dat er voor bepaalde groepensporters er andere regels gelden. Hoe het ook zit, het is niet zo dat als je niet gepakt wordt het automatisch betekend dat je geen doping gebruikt. Het ontdekken en opsporen van het gebruik van de nieuwste generatie prestatie verhogende doping is niet gemakkelijk en duurt altijd enige tijd.
Verwonder je met de hieronder staande links naar lijsten met geschorste sporters.

2012

Aanvalssite

Tijdens mijn verblijf op het Griekse eiland Kos werd de rust verstoord door een email van Google met daarin de mededeling dat de website tourdebok.com geïnfecteerd was met een virus dat kwaadaardige software kan verspreiden.
Bij thuis komst bleek de ernst van de zaak en leek het erop dat de gehele website opnieuw gemaakt moest worden.
Na 2 avonden puzzelen had zoonlief het lek boven. Nu afwachten of Google accoord is zodat de kwalificering van aanvalssite weer verwijdert kan worden en we weer over kunnen gaan tot de orde van de dag: Het uitrekenen van de eindstand in Vuelta a Bok.

Lance

In het algemeen heb ik het niet op Amerikaanse sporters en de cultuur die daar omheen hangt. Het is daar big business om sporters en hun successen commercieel uit te melken. Aan het einde van hun mooie loopbaan of als hun eisen te hoog worden, komen er toevallig allerlei onfrisse zaken boven water. Bijvoorbeeld in de atletiek, maar ook in andere sporten, blijken de sporters in hun jeugd of tijdens hun carrière al waarschuwingen gehad te hebben voor het gebruik van verboden middelen.

Trouwe volgers weten dat ik geen grote fan ben van Lance Armstrong, zijn overwinning op het WK in Oslo van 1993 blijft voor mij zijn grootste overwinning en misschien wel mooiste overwinning. Een verschrikkelijke ziekte leek een vroegtijdig einde van zijn carrière in te luiden. Lance Armstrong overwon de ziekte en kwam gesteund, als of het de verkiezingscampagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezing betrof, terug in het peloton. Het leverde hem fame and fortune op, mede door zijn 7 overwinningen in de Tour de France. Tijdens dit imposante tweede gedeelte van zijn carrière werden er al meerdere malen dopingbeschuldigingen geuit. De geluiden kwamen vaak uit de hoek van (oud)renners waar onder ex ploeggenoten deze werden aan de kant gezet als rancuneus of krankzinnig. Het onvermijdelijke vindt plaats nadat Lance Armstrong zijn fiets in de bekende wilgen heeft gehangen; er worden (belastende) verklaringen afgelegd in ruil voor anonimiteit en/of amnestie.
Geheel volgens de Amerikaanse traditie is het moddergooien begonnen en is er een mega rechtszaak aanstaande. Verrassend genoeg gooit Lance Armstrong vrij vlot, de handdoek in de ring. Dat is zijn goed recht maar het geeft een dubbel gevoel. De onderste steen in deze zaak gaat niet boven komen, waardoor er blijft ruimte voor een stroom aan speculaties. Zijn zeven overwinning in de Tour de France worden direct, zonder enige vorm van bewijs, ter discussie gesteld.
Blijft nog wel een brandende vraag over, hoe zou ik als deelnemer van Tour de Bok die principieel Lance Armstrong niet speelde het gedaan zou hebben in die 7 edities waarin hij de tegenstanders declasseerde tot simpele figuranten. Het mooie is dat de twee keer die ik Tour de Bok winnend afsloot, de jaargangen waren voor de twee returns in de Tour de France van Lance Armstrong. Wat gebeurd is, is geschiedenis en die moet je niet proberen te herschrijven. Een kleinigheidje heb je gauw gelukkig voorzien de reglementen van Tour de Bok in dit soort situaties en blijft alles ongewijzigd.

Topfavoriet

Voor de Olympische wegwedstrijd was er maar één topfavoriet, het Engelse sprintkanon Mark Cavendish.
Heel gemakkelijk werd er voorbij gegaan aan het feit dat je normaal gesproken moet aanvallen om te winnen. Als je het goed bekijkt is dat ook logisch omdat in het "moderne" wielrennen niet vaak meer aanvallers worden beloond.
Ploegen met sprinters in hun gelederen bepalen in grote mate het verloop van de koers door middel van berekend rijden.
Sprinters zijn beperkte renners, ze schuilen in het peloton waarna ze zichzelf in het zicht van de finish lanceren.

Mark Cavendish is een sprint fenomeen en op dit moment veruit de beste sprinter met een indrukkende palmares. Maar het is geen renner die tijdens de koers op een beslissend moment aangaat om een gat dicht te rijend of een splijtende demarrage te plaatsen. Daar heeft hij anderen voor nodig, hij moet zich sparen voor de eindsprint waar het uiteindelijk allemaal omgaat. De finish, de plek waar de prijzen verdeeld worden.
Zonder oortjes en maar 4 ploegmaats is het opeens een heel andere koers, zeker als blijkt dat de rest van de wereld niet wenst mee te werken aan jou geplande feestje. Mark Cavendish is dan niet teleurgesteld in zijn beperkte capaciteiten maar in de onwil van anderen, hij kan nog wat leren van de toren hoge favoriet bij de dames: Marianne Vos.
Wereldkampioen op de weg, baan en in het veld maar ook al vijf keer tweede bij wereldkampioenschappen op de weg. Een echte vergelijking tussen vrouwen en mannen wielrennen is moeilijk te maken. Maar er was overtuiging in de manier waarop de Nederlandse dames de Olympische wegwedstrijd in gingen en dus een voorbeeld zoals het moet wanneer je voor goud denkt te gaan.
Op het juiste moment kiest Marianne Vos de aanval ze maalt er verder niet meer om welke andere toppers er nog meer meezitten.
Geluk dwing je af vraag dat maar aan koning, keizer, admiraal, Vino klopt ze allemaal.

Mark Cavendish vond het onbegrijpelijk dat gemenbest land Australië de Engelsen niet te hulp schoot in de achtervolging. De Australiër in de kopgroep had volgens hem toch geen enkele kans.
Deze vooruit geschoven Australiër was niemand minder dan Stewart O''Grady die als 6e eindigde en dus nu de trotse bezitter is van een Olympische diploma.
Eat your hart out !

Herhaling

Van een doping gevalletje tijdens de Tour de France wip je na al die jaren niet meer op. Het maakt allemaal weinig indruk zelfs niet als het de ideale schoonzoon van het peloton betreft. Het wordt heen herhaling van voorgaande beschuldigingen. Een steekspel van ontkenning, steun, gerechtelijke stappen en boete. Laat het duidelijk zijn dat het haast onmogelijk en dus onmenselijk is om te kunnen functioneren volgens de regels van de "whereabouts".

Het leuke in zo''n zaak is wel  hoe de beschuldigde renner denkt dat de afwijkende waarden ontstaan zijn. Enige creativiteit en inventiviteit is daarbij wel gewenst. Wat zijn er al fantastische redenen geweest om de verboden waarden uit te leggen: een verdoving bij de tandarts, een vervuilde biefstuk en wat al niet meer aan prachtige onderbouwde verklaringen.
Zo als altijd is de laatste het beste gevonden en in dit geval is dat vergiftiging. Briljant gevonden, daar kan menig "spindoctor" een puntje aanzuigen, het zou meteen het matige rijden van Fränk Schleck verklaren. Hoe het verder afloopt is een stuk minder interessant en eindigt waarschijnlijk in de rechtszaal. Het is nu al voorpret waar de volgende renner met afwijkende waarden mee aan komt: stofjes die via massage olie, lipgloss van de ronde miss of geslachtsgemeenschap in het lichaam van de betrokkene komen. Ze worden zeker nog leuker en ik kan er niet op wachten.

Schrijversblok

Het kan je zo maar overkomen een zogenaamd schrijversblok, gebrek aan inspiratie of is alles al eens gezegd. Het is nu natuurlijk makkelijk scoren om over de Rabobank te beginnen maar daar heb ik in het verleden al genoeg over gezegd. Het is na het vertrek van Jan Raas langzaam bergafwaarts gegaan met de bankiersploeg een proces wat maar moeilijk om te keren is. Een oud Hollands wielergezegde luid: als je niet meezit in een ontsnapping dan rijdt je net zolang aan kop van het peloton tot je wel meezit. Afgelopen maandag liet de ploeg van Saxobank nog even zien hoe je dat collectief afdwingt. Natuurlijk er is één en ander verandert in het "moderne" wielrennen maar het lukt een modaal team als Eurocar met Voeckler en Rolland toch ook iedere keer weer om met een groep vluchters weg te zijn. De bondscoach Leo van Vliet heeft ze ook niet allemaal op een rijtje, die denkt dat Nederland titel kandidaat is voor de Olympisch wegtitel

Volgens hem is het bij een renner die tegen een muur aan rijd een kwestie van de juiste deur vinden. Het lijkt erop dat optimist zijn de enige kwalificatie eis is die geld om bondscoach te worden. Je zou toch eerder verwachte dat realist eerder op zijn plaats is om de Nederlandse wegploeg te coachen. Van Vliet denkt serieus dat er een Nederlander kans maakt tegen; Cavendish, Sagan, Greipel, Boasson Hagen, Greipel, Cancellara of Gilbert om maar eens paar namen te noemen.
De tijd is aangebroken dat we ons realiseren dat Nederland bij het vrouwen wielrennen wel meetelt. Al jaren staan een aantal dames, in de verschillende disciplines van het wielrennen, wel hun mannetje.
Marianne Vos die eerder geblesseerd raakte en de ronde van Italië voor vrouwen, de Giro Donne als voorbereiding voor de Olympische spelen reed. Het resultaat, 5 etappe zeges en de eindoverwinning, mocht er zijn ondanks het feit dat ze zelf nog niet tevreden was over haar rijden. Dat beloofd wat te worden met de dames wegwedstrijd, de kans op succes is daar vele malen groter dan bij de mannen.
Aangezien de Rabobank ook sponsor is van Marianne Vos zou je toch denken dat de mannen daar voordeel uit kunnen halen. Of worden ze, net zoals op het Nederlands kampioenschap door Nikki Terpstra, ook door Marianne uit het wiel gereden.
Het zou mij in ieder geval niets verbazen.

Gek ;-)

Internet is een ideaal hulpmiddel om dingen op te zoeken, te vergelijken en aan te schaffen. Maar soms heb je iets heel erg nodig, het had bij wijze van spreken gisteren al in huis moeten zijn. Goed voorbereid en gewapend met meerdere smartphones wordt stad en land afgestruind opzoek naar de gewenste artikelen. Er zijn echter in dit land nog steeds verkopers die een consument onderschatten en denken dat ze van alles kunnen uitkramen. Op je zoektocht kom je een kleine zaak tegen die voor een hakkietakkie merk gewoon tweemaal de prijs van een A-merk durft te vragen. En dan stug volhouden dat als jij het ergens anders vier keer goedkoper kan krijgen je er meteen een paar voor hem moet meenemen. Ja zeker, ga lekker zelf op het internet zitten koekeloeren naar scherpere prijzen bij je collega's.

Het kan nog fraaier bij de grote landelijke keten met een filiaal bij de Arena. Daar staat het beoogde artikel niet in het schap, dus een verkoper wordt geraadpleegd. Het artikel zou volgens zijn uitleg zo nieuw zijn dat het pas over 2 weken op de markt zou komen. Het is toch typisch dat het artikel wel op de website van de betreffende keten is te bestellen. Zo'n verkoper zou toch beter moeten weten als de reclameslogan van je bedrijf luid: "Ik ben toch niet gek". Het apparaatje werd zonder problemen aangeschaft bij een andere landelijke keten met een vestiging in het Streekhof. Wie houdt wie hier nu voor de gek!

Router

Het is weer zo ver, net als 3 jaar gelden gaat er iets stuk op een moment dat het ongewenst is. Ging het toen om de onmisbare printer, nu heeft de router de geest gegeven. Zo''n apparaat staat gedurende een aantal jaren dag en nacht aan en gaat uitgerekend 2 dagen voor de start van Tour de Bok stuk. Gelukkig is een router niet meer onmisbaar, er zijn een aantal onbeveiligde draadloze routers in de buurt waar op meegelift kan worden. Verder zijn er een paar mobieltjes in huis die ook als router kunnen dienen. Maar aan de vooravond van Tour de Bok is dit allemaal niet ideaal. Het internet wordt afgezocht of er in de weide omgeving een geschikte draadloze router te verkrijgen is die aan de gewenste specificaties voldoet en direct leverbaar is. Tot die tijd komen de noodscenario''s uit de kast om in ieder geval zaterdagochtend om 10:00 uur klaar te kunnen staan in Café Bok.

NK

Voor het 3e keer is het de "sterkste" wielerploeg van Nederland niet gelukt om al eerste aan de meet te komen in het Nederlands kampioenschap. Het is eigenlijk geen verrassing meer dat de ploeg met de meeste renners in de finale geen winnaar kan afleveren. In de reacties, van de Rabo renners, na de wedstrijd was er een overeenkomst met het Nederlands elftal te bespeuren. Ze hadden goed gepresteerd, alles voelde goed aan dus alle reden om met het volste vertrouwen naar Frankrijk af te reizen.

Alleen jammer dat er geen reden tot juichen was want de "toprenners", met het goede gevoel van de Rabo, waren door een éénling in 30 kilometer op 2 minuten achterstand gereden. Nikki Terpstra is aardig op dreef dit seizoen maar hij behoort op dit moment niet tot de echte top, toch legde hij de grote meneren van de Rabo er allemaal op dit Nederlands kampioenschap. Lars Boom had een kans om mee te mogen doen. In plaats van er vol in te gaan, ging hij in de verdediging want het was nog ver en de "grote mannen" van zijn ploeg reden er vlak achter. Het behoudende rijden is een typische en inmiddels klassieke Rabo fout. Links en rechts worden de Raborenners voorbij gereden door de andere Nederlandse renners die het wel leuk vinden om in de aanval te gaan. Natuurlijk wordt aanvallend rijden vaker niet dan wel beloond, maar het levert in ieder geval wel prachtige sport op. De manier waar op de Rabo de laatste jaren rond rijd, levert in ieder geval weinig Nederlands succes op en dat is wel wat de fans en liefhebbers graag zien. Terpstra is één van de renners die geen Rabo verleden heeft, je kan rustig stellen dat dit terug is te zien in de manier van rijden.

Frank de Boer

In een land met 17 miljoen bondscoaches is het lastig om het goed te doen, alles en iedereen heeft een mening. Voor een ieder was het al een tijdje duidelijk dat het niet goed ging met het Nederlands elftal. Het is tekenend dat de betrokkenen dit pas schoorvoetend toegeven nadat de uitschakeling een feit is. Duidelijk is dat de hoofdrolspelers slechts zelden in de spiegel kijken en als dit toch gebeurd er een vertekend beeld zichtbaar is. Er wordt gemakkelijk terug verwezen naar het WK van 2 jaar geleden, toen de finale werd gehaald met een groot deel van de huidige selectie. Het aansprekende resultaat verdoezeld dat het toen ook niet sprankelde. Vergeleken met 2 jaar terug is er één positie wezenlijk anders bezet; die van assistent trainer.

Frank de Boer is in de tussentijd door AJAX goed bevonden om hoofdtrainer te worden, wat prompt 2 kampioenschappen opleverde. Phillip Cocu is doorgeschoven in de hiërarchie van het Nederlands team, nadat PSV hem te licht heeft bevonden om de rol als hoofdtrainer te vervullen. Met alle respect voor de carrière van 2e assistent Alfred Schreuder maar de "vedettes" van het Nederlands elftal zullen niet onder de indruk zijn. Het verschil is in eerste instantie misschien niet duidelijk zichtbaar maar er zijn allerlei kleine "dingetjes", waaraan je merkt dat er iemand met status en allure die tussen de groep staat ontbreekt. De passie om te winnen, "niet zeuren maar poetsen", ontbreekt. Frank had de heren met zijn instelling scherp en met de beentjes op de grond gehouden.
In de toekomst zullen de verhalen van de zwartste bladzijde uit het Nederlandse voetbal wel boven water komen, dan zal blijken welke tere "vedette" zieltjes er gekrenkt zijn. Met Frank op de bank had het Nederlands elftal daar geen last van gehad, vraag maar aan Mounir El Hamdaoui wat er gebeurd als je denkt dat je een "vedette" bent.

2011

Wondere wereld

Het internet is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws, het is ook best bijzonder dat je via een "kastje" en een paar "draadjes" verbonden bent met de buitenwereld. In deze wereld lopen net zoals in de echte wereld personen rond die graag bij je binnen willen komen.  Voor de één doe je de deur open om gezellig te babbelen en koffie te drinken voor de ander koop je nog een paar extra sloten en een alarminstallatie.

Maar als ze echt willen, komen de ongenode gasten toch wel bij je binnen. Lukt het niet om via de voordeur bij je binnen te komen dan wordt er wel een achterdeurtje gevonden wat nog open staat. Een ieder die verbinding maakt met het internet heeft er wel eens mee te maken gehad.
Spam of een "onschuldig" virusje, de gemiddelde gebruiker achter een computer is al blij als zijn apparaat gewoon werkt en zijn ding doet.
Wat valt er immers op zijn of haar computer te halen?
De gedachte is dat overheden, instanties en grote bedrijven veel interessanter zouden zijn om op wat voor een manier in te breken om te kijken of er wat te halen is. Als dat inderdaad waar zou zijn mag je ook verwachten dat de beveiliging ook veel beter is dan bij de gemiddelde gebruiker. Dat blijkt toch in de praktijk behoorlijk tegen te vallen, vooral overheden lijken zo lek als een mandje. Vergis je niet je moet normaal gesproken om ergens binnen te komen behoorlijk verstand hebben van "enen" en "nullen" en begrijpen hoe de digitale wondere wereld in elkaar steek. Maar ook hier geldt met een goed breekijzer kom je erg ver.
Het wordt echter een ander verhaal als gewoon iedere willekeurige leek de Nederlandse rijksbegroting of het schema van de Tour de France 2012 kan binnenhalen door in de adresbalk van de internet explorer wat gegevens te veranderen.
Gemakkelijker kan bijna niet of je moet de inbreker uitnodigen op de koffie en helpt hem met inladen, dat voorkomt schade en je weet wat er weg is.

Eye opener

Vaak kritiek gehad op de tactiek van de Rabo wielerploeg, ze rijden veel als of ze heel "groot" zijn. Dat betekend dat ze het team laten rijden voor een kopman.
Budgettair zijn ze dat natuurlijk groot, maar je moet wel de renners hebben om controlerend te rijden. Rabo kan je niet vergelijken met BMC, Leopard en een Saxobank om maar eens wat te noemen. Die hun team geheel opofferen voor mannen als Evans, de gebroeders Schleck en Contador.

Waar Skil-Shimano, Vacansoleil en andere teams zonder "grote" namen er vaak onbevangen invliegen, rijden ze bij de Rabobank veel te berekenend. Team Eurocar heeft de afgelopen Tour de France laten zien hoe je als "klein" team in de aanval gaat totdat je een prijs in je bezit hebt. Het team ging pas collectief rijden nadat Thomas Voeckler het geel om zijn schouders had.
In de Vuelta zie je duidelijk een ander Team Rabobank en dat werpt direct zijn vruchten af. Ze rijden met een jonge ploeg zonder een echte kopman. Bauke Mollema en Steven Kruijswijk profiteren direct van deze gewijzigde tactiek, ze hoeven nergens rekening mee te houden en rijden direct met de beste mee.
Het zou mooi zijn als tijdens deze Vuelta de ogen van de Rabo team leiding eens geopend worden, zodat we de komende jaren eens verwend worden met een ploeg die er onbevangen in gaat.

...!?

Na een korte stilte volgt de verbazing, het is de standaard reactie die ik krijg op mijn aankondiging om na 17 jaar ander werk te gaan doen.
In bijna alle gevallen kreeg ik felicitaties op één na, zij had het begrepen. Als je besluit om iets anders te gaan doen dan heb je namelijk succes nodig. Felicitaties krijg je pas als je iets hebt waar gemaakt.

Hetzelfde principe als in de sportwereld, eerst iets presteren en dan feliciteren.
Sommigen nemen op mijn leeftijd een cabrio en/of een veel jongere vrouw. Ik heb besloten, ondanks dat daar totaal geen aanleiding voor was, om van baan te veranderen. Als donderslag bij helder hemel overviel het me. Meteen een klein kansje om ergens anders iets te gaan presteren aangepakt. Nadenken komt later wel eerst maar eens alles netjes afhandelen en daarna opnieuw beginnen.

Geeft punten

Henk Spaan, niet te verwarren met onze eigen lokale Henk, geeft iedere week in een column punten aan personen uit de voetbalwereld. Iedere week een genot om te lezen hoe hij de voetbalwereld bekijkt.
Vooruit lopend op de volgende editie geef ik deze week Alex Pastoor een 10.
Alex Pastoor is dit jaar hoofdtrainer bij NEC, hij gaf afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap een duidelijk signaal af.

Hij wisselde speler Leroy George direct nadat deze slechts geel had gekregen voor een natrappende beweging. Dat zou navolging moeten krijgen in voetballand, en trainer die zelf zijn spelers eruit haalt omdat de scheidsrechter het verzuimd. Iemand die zo tegen het voetbal aankijkt verdient respect, daar zouden een aantal trainers maar zeker ook voetballers nog wat van kunnen leren.

Talent

Om de top te bereiken wordt vaak een lange weg afgelegd. Deze weg is vaak bezaaid met hindernissen die genomen moeten worden. Talenten worden vaak vergeleken met illustere voorgangers, veel al wordt die belofte niet ingelost.
Ook het deelnemersveld van Tour de Bok herbergt “talenten” op vele gebieden maar één springt eruit.

Onze jongste deelnemer Mark Groeneveld (8 jaar) kan daadwerkelijk fietsen, vorig jaar in Bok on Tour reed hij opa Ger Bielsma al helemaal zoek.
Dit jaar rijdt de voor wielervereniging West-Frisia uitkomende renner regelmatig in de voorste regionen. Nu al slim genoeg om eerst het bordje van de tegenstanders leeg te eten om er in de eindsprint voor te zorgen dat hij alleen op de finishfoto staat.


Mark Groeneveld spurt naar winst in de 2e etappe van de jeugdtour in Assen.

Vader Remo is een fanatieke volger van het gehele wielrennen, hij is regelmatig te bewonderen in Café Bok. Als trotse vader heeft hij over het fietsen van zijn zoon natuurlijk het één en ander te melden.
Eén uitspraak van hem wordt bij deze vastgelegd en luid: “Wanneer Mark doping gaat gebruiken breek ik zijn beide benen”.
Dat is duidelijke taal, het gaat niet om het winnen maar om het plezier wat je moet beleven.
Of Mark het talent heeft om door te breken zal in de komende jaren moeten blijken, hij wordt in ieder geval op de voet gevolgd.

Website

In 2000 zonder kennis en ervaring begonnen met de bouw van deze website. Ieder jaar en stapje verder op weg naar een volwassen website. Een beetje knutselen en prutsen zonder ergens rekening mee te houden. Dat laatste is nu ten einde gekomen in 2 jaar tijd bereikte de website zijn bandbreedte limiet in de maand juli. Naar het hoe en waarom is de afgelopen weken grondig onderzoek gedaan.

De zeer grafisch vormgeving, gecombineerd met een toename van de bezoekers aan de website heeft voor een gigantische toename van het data verkeer gezorgd.


Bezoekers aantallen van deze website

Om te voorkomen dat in de toekomst tijdens de Tour de Bok de website weer in de problemen komt en op zwart gaat zijn er maatregelen genomen.
Een grote uitdaging om de website zo te verbouwen dat de functionaliteit intact blijft maar dat het data verkeer drastische verminderd. Het resultaat zie je nu voor je, grafisch een stuk simpeler en gestroomlijnder. De website genereert daardoor een stuk minder data verkeer en is een stuk sneller, vooral bij trage internet verbindingen.


Bandbreedte verbruik

Bandbreedte

Waar je ook bent, bellen en internetten is niet meer weg te denken in onze omgeving. Het zijn prachtige mediums maar de meeste onder ons hebben geen idee hoe het werkt, totdat je na je vakantie een gepeperde rekening ontvangt. Dan gaan we ons er in verdiepen en dan blijkt dat er kosten verbonden zijn aan het gebruik van al die mooie apparatuur die je leven ver aangename.

Niet alleen de ontvanger heeft hier mee te maken maar ook de afzender. ook deze moet betalen voor het transport van data.
Tour de Bok is ontstaan als "sociaal" gebeuren en dat betekend gezellig naar de kroeg om de stand te bekijken. Het was in een tijd dat internet in de kinderschoenen stond en Hyves, Twitter, Facebook nog niet bestonden. De website is in 2000 ontstaan omdat we ook op het internet een plekje wilden hebben. Wil je Tour de Bok echt beleven dan kom je naar Café Bok daarom is er vrijwel niets interessants op deze website te vinden. Deze site is niet meer dan een uit de hand gelopen hobby.
Dit jaar kwamen we met de bandbreedte (dataverkeer) van de website wederom in de knoei, dat zou kunnen betekenen dat de site uit de "lucht" gaat. Door alert in te grijpen van onze kant hebben we kunnen voorkomen dat de website na 10 dagen op zwart ging. Om de kosten voor deze hobby niet verder te laten stijgen staan er een aantal veranderingen op stapel.
Het betekend dat er voor de komende periode werkzaamheden staan gepland om de site te versoberen. Dit betekend dat er minder gebruik gemaakt gaat worden van grafische hoogstandjes. Voordeel voor de kijker is dat de site een stuk sneller wordt ingeladen, er behoeft namelijk veel minder data te worden gedownload.
Verder gaan we kijken hoe we de standen op het intranet gaan aanbieden, het meeste dataverkeer is namelijk op dinsdag wanneer Café Bok gesloten is.
Dus geen paniek als de website er opeens totaal anders uitziet de inhoud blijft ongewijzigd.

0 lijst

Ook dit jaar heeft Tour de Bok weer last van de zogenaamde nul lijsten. De deelnemers met een nul lijst willen heel graag rode lantaarn drager worden in Tour de Bok.
Cees Klein heeft er dit jaar een echte studie van gemaakt. Het schijnt nog een hele studie te zijn om 15 namen op te schrijven die geen punten gaan opleveren.

Lang ging het deze Tour de goede kant op met Cees zijn lijst maar vandaag in de 17e etappe scoorde hij toch zijn eerste 3 punten. Het punten aantal is meteen de helft van zijn eindscore van vorig jaar. Met nog vier etappes voor de boeg en het eindklassement wordt het toch nog even billen knijpen of hij het laagte record van vorig jaar gaat breken.
Mijn dag is goed die hatelijk nul eindelijk uit de score lijst. Er zijn al vragen gesteld of deze deelnemers wel capabel genoeg zijn om mee te spelen.

Verwende ventjes

Op de eerste rustdag vraagt een journalist aan Andy Schleck wie zijn grootste concurrent is. Andy denkt grappig te zijn en noemt de naam van zijn broer Fränck. De echte concurrentie reageert nauwelijks, Alberto Contador geeft aan dat de Schlecks het dan maar moeten gaan doen want hij staat een "straatlengte" achter. De andere mogelijke concurrentie wacht rustig af hoe de koers verloopt. Ze weten dat de gebroeders Schleck geen tijdrijders zijn en geen helden in een verregende afdaling.

In de ploegentijdrit werd nog eens bevestigd dat ze het niet van de tijdrit moeten hebben, ze hingen kilometers lang achterin het treintje.
Het weer is onvoorspelbaar maar als het regent en weg gaat bergaf dan gaan de gebroeders Schleck in de remmen.
Vorig jaar ging het mis in de afdaling van de Stockeu in de stromende regen waren beide heren gezien. Toen neutraliseerde ploegmaat Fabian Cancellara hoogst persoonlijk de koers waardoor de schade voor Andy Schleck beperkt bleef.
Dit jaar gaat het mis in de afdaling van Col de Manse, Andy Schleck toont zich na de aankomst een slecht verliezer. Hij geeft de organisatie de schuld van het gevaarlijk parcours waardoor de Tour mogelijk bergaf beslist is. In de eerste week verdwenen er een aantal collega's van hem met botbreuken uit de koers dat werd toen verweten aan gevaarlijk rijden van de betrokken renners. Wat even vergeten wordt is dat risico's nemen nu eenmaal bij topsport hoort.
Wielrennen is de heroïek van niet alleen de onderlinge maar ook de strijd met de elementen.
Helaas behoren de gebroeders Schleck bij de "mooi weer" sporters en zouden niet opvallen op het voetbalveld waar genoeg verwende ventjes rondlopen.

26/07/1992

De naam Fabio Casartelli is de afgelopen dagen weer veelvuldig genoemd in de media, bij het horen van die naam moet ik altijd aan Rob Compas denken.
Rob de zwemmer van Zwepho die in het Hemmerven onder badmeester Arie Lighart zijn sportcarrière als duursporter begon. Na wat omzwervingen belandde hij, op relatief hoge leeftijd, op de fiets en werd in 1992 Nederlands kampioen bij de amateurs.

Buiten zijn talent hielp het shirt met de Nederlandse driekleur mee bij zijn uitverkiezing voor deelname aan de Olympische wegwedstrijd van 1992 in Barcelona. Op zondagochtend, vanuit liggende positie in mijn bed, zie ik Rob bij de eersten van het peloton nog zo het beeld van mijn televisie in rijden. In het peloton verdedigde hij samen met Richard Groenendaal de voorsprong van de koplopers, Erik Dekker(2), Dainis Ozols(3) en de latere gouden winnaar Fabio Casertelli. In de finale raakte hij met zijn edele delen de bovenbuis van zijn fiets en kwam daardoor als 72e op een kleine 40 seconden van het peloton binnen. De sprint van het peloton werd gewonnen door Erik Zabel(4) met daarin toch aansprekende namen als: Lance Armstrong(14), Davide Rebellin(20), Peter Luttenberger(29), Steffen Wesemann(30) en Georg Totschnig(56).

Later die dag wint Olaf Ludwig op de Champs Elysées de laatste eindsprint van de Tour. Miguel Induráin wint de Ronde van Frankrijk en Jan Smith de allereerste editie van Tour de Bok.

Stilte !

Het is stil in het peloton van volgers, stilte voor de storm?
De Franse renners hebben het nog even geprobeerd, ze zouden niet de juiste dokters hebben om met de mondiale wielertop mee te kunnen. Wat gebeurd er? Iedere dag Franse renners in de aanval en de gele, bolletjes en witte trui op dit moment om de schouders van Franse renners.

Toch blijft het stil, het D woord valt niet. Kolobnev wordt naar huis gestuurd vanwege de vondst van maskerende middelen in zijn urine. Waar wordt over gepraat; buiten de gebruikelijke kastelen en ruines gaat het vooral over het materiaal en de bandenspanning die mogelijk de veroorzakers zijn van sommige valpartijen.Geen woord over het uitzonderlijke rijden van Philippe Gilbert dat erg sterk lijkt op wat Johan Museeuw 20 jaar terug liet zien. Met de verbazing keken we toen naar de Leeuw van Vlaanderen de ene grote overwinning na de andere. Tijdens zijn actieve loopbaan nooit rechtstreeks gepakt op het gebruik van "stimulerende" middelen. Na zijn carrière uit de kast gekomen dat hij het spel niet helemaal 100% eerlijk gespeeld zou hebben. Over 20 jaar zullen we het wel weer een keer horen, nu maar even genieten van het beulswerk wat Philippe Gilbert iedere dag laat zien. Vorig jaar had Fabian Cancellara een bijna vergelijkbaar seizoen als Philippe Gilbert, daar zou sprake zijn geweest van een elektromotor. Dit jaar heeft hij het geprobeerd maar is geen schimp van de Cancellara van vorig jaar.
Zou er sprake zijn van nivellering in het mondiale wielrennen met af en toe een uitschieter? Spannend om naar te kijken is het in ieder geval wel.

Over en sluiten

Een afdaling, en bochtje naar rechts, en daar liggen ze.
Jouw tour troeven zijn weg en vervlogen is je kans op een topklassering in Tour de Bok.
Dat is pech, het is maar een spelletje.
Veel erger is dat je als kind van het platte, winderige land aan het knokken bent voor een bolletjes trui en een goede dagklassering, je in een greppel belandt. Omdat je collega van zijn fiets wordt gereden door een fransoos die zijn rijbewijs heeft gekregen bij een puntje room brie, bij de lunch nemen die gasten ook rustig een kannetje of twee wijn.

Natuurlijk het overkwam Nicki Sörensen eerder deze week, zijn fiets werd meters meegesleurd aan de zijkant van een motor maar dit leek toch verdacht veel op een aanslag om de rappe Flecha "kalt te stellen" ten faveure van de lokale favoriet Voeckler. Over al hebben we beelden van en zien we herhalingen met vergroot glazen zodat we het allemaal goed kunnen bekijken, behalve als het hier een aanslag van de Franse televisie betreft. Natuurlijk speelt Tour de France directeur Christian Preud''homme dat hij heel kwaad is op de media (in het algemeen) maar iedereen kan aanvoelen dat hij niet buiten zijn vrienden van de Franse staats televisie kan. Johnny Hoogerland en Flecha worden "afgekocht" met de titel meest strijdlustigste renner, een beetje organisatie had ze de tijd gegeven van de winnaar. Het bijbehorende cadeau is 33 hechtingen in bil, kuit en knie. En heb nu niet het lef om verhaal te gaan halen want je komt de komende 50 jaar Frankrijk niet meer in of je wordt verbannen naar Sint-Helena. Franse ambtenarij is erger dan Italiaanse maffia.

Keuzes

Uit principe bepaalde renners niet spelen kan leiden tot grote gevolgen voor je klassement in Tour de Bok. Vorig jaar een poging gedaan zonder de gebroeders Schleck, Dennis Menchov, Lance Armstrong, Robbie McEwen en Alessandro Petacchi. De laatste 2 omdat ze over hun houdbaarheidsdatum heen waren. Het kan ook te veel zijn en dan vindt je jezelf terug op een 220 plaats in het eindklassement.

Dit jaar pakt, tot nu toe, zo''n afwijkende aanpak en keer goed uit. Tegen de gebroeders Schleck zet je een paar renners die goed in vorm zijn, Cadel Evans en Andreas Klöden. Voor Robert Gesink neem je zijn Belgische tegenhanger Jurgen van den Broeck.
De vraag wordt dan gesteld waarom verkies je een Belg boven het grootste talent van Nederland. Het antwoord is vrij simpel: Hij rijdt voor de Rabo en hij valt.
De Raboploeg is een ploeg waar vaak de verkeerde keuzes gemaakt worden en dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat het hier een bankiersteam betreft. Dat Gesink vaak (hard) valt is een kwestie van houding en leeftijd, hopelijk komt dat in de komende jaren nog goed. want het wordt hoog tijd dat een Nederlander weer eens wat laat zien in de Tour de France.
Tot nu toe pakken de keuzes goed uit maar ook hier geldt: In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.

Wie o wie ?

Hier ga je geen tips vinden over het invullen van je deelname lijst aan Tour de Bok. Waarom niet? Al 19 jaar wordt er hier een "battle of the sexes" uitgevochten. Tegenwoordig surft Moon ook over het net en dat zou zo maar kunnen betekenen dat ze waardevolle informatie vergaard.
Bij het invullen van de namen geen grote dilemma''s, want zonder de gebroeders Schleck en Raborenners houdt je ruimte over voor andere namen.
In Café Bok werd er al druk gespeculeerd over de twijfel gevallen en of je die moet nemen. Cancellara, Boonen, Petacchi, McEwen spelen of niet. Wat is de juiste verdeling 10/4/1 of 9/4/1/1.
Het eerste getal is het aantal sprinters, het tweede staat voor de klassementsrenners en dan hou je nog enen over voor een tijdrijder en een aanvaller. Dat laatste is een gok want ieder jaar is dat een andere renner. In 2000 was dat Erik Dekker met zijn 3 etappe overwinningen, vorig jaar was dat Sylvain Chavanel. Erik Dekker werd in 2000 niet gespeeld door de "kenners", de behaalde punten gaf slechts een rimpeling in het klassement van Tour de Bok. De keuze van een aantal deelnemers aan Tour de Bok voor de Chavanel pakte vorig jaar verrassend goed uit. Omdat er maar één Chavanel startte dachten een aantal deelnemers dat het hier om de Sébastien ging. Het was echter Sylvain eerder dat jaar was hij in Luik-Bastenaken-Luik uitgevallen met een schedelbasis fractuur. Normaal gesproken niet de allerbeste keuze maar het liep goed af. Een aantal deelnemers aan Tour de Bok danken een top 10 notering aan hem.

Dit jaar is het startpunt van de Tour de France, de Passage du Gois. In 1999 glijden daar een aantal renners onderuit, waaronder Michael Boogerd en Alex Zülle. Zij kunnen hun tour aspiraties meteen op hun buik schrijven. De Passage du Gois is een "natuurlijke" oversteek naar het vaste land van Frankrijk in de Vendée. Met hoog tij ligt de weg ongeveer 1,5 meter onderwater. In 2005 werd de oversteek zonder noemenswaardige incidenten genomen.
Eens kijken hoe het de renners dit jaar vergaat en wat er gebeurd bij een valpartij. Vorig jaar gooide de heer Cancellarra hoogst persoonlijk de koers op slot na een valpartij in de spekgladde afdeling van de Stockeu waarbij onder andere de gebroeders Schleck in de problemen raakten.

Stress ?

Als je iets voor de zoveelste keer doet dan wordt het een zekere routine. Dat geldt om de één of andere manier niet voor Tour de Bok. Ieder jaar gebeurd er wel iets waar even wat op bedacht moet worden.
Dan heb ik nog niet eens voor de bijna gebruikelijke schoonheidsfoutjes in het programmaboekje. In de eerste 150 exemplaren zitten sowieso 2 foutjes, één hiervan (2010 in plaats van 2011) is door een aantal messcherpe deelnemers ontdekt. De andere is nog niet genoemd, dus doe je best.

Dit jaar waren er weer eens zorgen op het technische vlak.
Windows 7 vindt de manier van communiceren tussen de verschillende programma''s, waardoor Tour de Bok kan werken, niet leuk. Tijdens het verwerken van Luik-Bastenaken-Luik, voor de Classic Bok, was er nog geen vuiltje aan de lucht. Aan de vooravond van Tour de Bok weigerde Windows iedere medewerking. Gelukkig gold ook voor deze technische storing; dat je nooit de enige bent met zo''n probleem. Wat zeker meehelpt is een zoon die nog veel meer verstand heeft van enen en nullen die onwillig zijn.

Dit was nog niet alles want het werd nog billen knijpen om toner waarmee de laserprinter bijgevuld moet worden. In het kader van, kan het nog zuiniger leek het een goed plan om geen nieuwe toner cartridges aan te schaffen maar over te gaan op bijvullen. Weken terug op Ebay een leverancier gevonden in Duitsland, meteen de hele handel besteld. Afleveren van de gewenste artikelen liet even op zich wachten. Daardoor moesten de uitnodigingen en de eerste 150 exemplaren van het programmaboekje gekopieerd worden. Het is dinsdag uur U nadert maar gelukkig heeft DHL de gewenste goederen zojuist afgeleverd. Als goedmakertje had de leverancier een grote Milka reep bijgevoegd. Aangezien het de afgelopen dagen extreem warm was, kon je hier met recht spreken van een slappe reep.

Alles staat startklaar om de 20e Tour de Bok te laten beginnen.

Rabo euforie

Na 10 overwinningen in het nog prille seizoen is er een ware Rabo euforie ontstaan in de media. De meeste overwinningen zijn behaald in koersen waar tot voor kort nog nooit iemand van gehoord had of nog niet eens bestonden.
Opeens is het een topteam door gebruik van social media, een rugby coach en ander materiaal. Op dat laatste slaat de term "een renner uit vorm zoekt het in zijn materiaal". Hoewel ik zelf al 14 jaar op een Giant rondrijd zijn de meeste aansprekende overwinningen in de afgelopen 2 decennia behaald door Colnago fietsen. Of een merk nu vooruitstrevend of behoudend is je moet toch echt zelf trappen.
Terug naar de realiteit, mooie zege in het opwarmertje Omloop het Volk en de openingsklassieker Milaan - San Remo kan ook zo maar gewonnen worden, maar dan?
Daarna begint het seizoen pas echt en dan zal blijken of hier geen sprake is van pieken op het verkeerde moment, want de echte prijzen zijn te verdienen in de maanden april tot en met juli.
Ik ben benieuwd want in de afgelopen jaren was team Rabo in die periode de grote afwezige.

Trainen

Voor de 3e keer op rij konden de schaatsen uit het vet worden gehaald. De ijspret, ondanks gebruikelijke hoop op een Elfstedentocht, was echter weer snel voorbij.
De schaatsen zijn weer geslepen opgeborgen en wachten op beter tijden, de fiets daar in tegen heeft al genoten van een lekker zonnetje.
Net als vorig jaar de "betere" wegen in onze omgeving genomen om aan de conditie te werken. Wat kan er in een jaar toch veel veranderen: weg opbrekingen vanwege herbestrating, natuurlijk barrières, fietspaden en zelfs de ontdekking van nog een klinker weg.
De Zuiderkwelweg ligt erbij zoals ieder jaar, is droog voor de liefhebbers goed te doen. Bij (deels) nat wegdek kan de "weg" verraderlijk glad zijn.
De Zuiderdijk is een ander verhaal is best goed te doen omdat er voor een deel benedendijks over nieuw asfalt gereden kan worden, voorbij Oosterleek wordt het een ander verhaal. Over een lengte van ongeveer een kilometer is het vrijwel onmogelijk om op een (race)fiets verder te komen.
De overige klinker wegen in West Friesland werden of worden opnieuw bestraat. In De Weere achter Abbekerk werd nog een strook met klinkers ontdekt.
In de tabel vindt de liefhebber de actuele stand van zaken.

De Weere Driestedenweg 1,9 km
Hauwert Dorpstraat 2,1 km Opnieuw bestraat.
Lelystad Oostvaardersdijk, vanaf Houtribsluizen naar Lelystad-Haven 3,3 km
Lelystad-Haven Knardijk, eerste gedeelte vanaf de Oostvaardersdijk 3,8 km Voorzien van betonnen fietspad.
Twisk Dorpsweg, Gangwerf, Bennemeersweg 4,3 km
Midwoud, Benningbroek Dorpsstraat, Buurt, Oosterstraat 5,1 km Ligt nog in gedeeltes open.

Peter Post

De keizer van de zesdaagsen, is niet langer onder ons.
In totaal heeft hij 65 zesdaagsen op zijn naam geschreven. In 1963 werd hij Nederlands kampioen op de weg.
Zijn grootste overwinning op de weg betreft Parijs-Roubaix van 1964 in de hoogste gemiddelde snelheid tot nu toe, 45,129 kilometer per uur over een afstand van 265 kilometer. Hij zag deze overwinning niet als een doorbraak van zijn carrière als wegrenner, maar gebruikte dit om zijn verdiensten in de zesdaagsen op te krikken.
Op voetbal gebied kreeg Nederland in 1974 door Michels en Cruijff wereldfaam met het totaalvoetbal, in hetzelfde jaar legde Post de eerste basis met Ti-Raleigh van wat later bekend zou staan als het totaalwielrennen. Hoogtepunt hiervan was de Tour de France van 1980, 11 etappe overwinningen door 6 verschillende renners waarvan 7 etappes op rij, de gele trui voor Joop Zoetemelk en de witte trui voor Johan van der Velde.
Post eiste het maximale van zijn renners maar hij verzorgde ze ook tot in de puntjes. Hij hield in alles van gesoigneerd, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de ploeg. Hij was de eerste ploegleider die het commercieel belang van een goede ploeg zag. Kleding, materiaal, verzorging, vervoer, hotels, sponsors alles moest voor elkaar zijn om de ploeg een top uitstraling te geven. De renners profiteerden hier ook zeker van mee. Bij Post kregen zij, voor die tijd in de wielerwereld uniek, minimaal het minimum loon betaald.
Door zijn streven om het beste voor te hebben met de renners en de ploeg konden de andere ploegen niet achterblijven, zijn aanpak heeft de aanzet geven tot grote veranderingen in de wielerwereld.
Wij achterblijvers zullen het tot in lengte van dagen, vol bewondering, hebben over de Ti-Raleigh en Panasonic ploegen, een tijd waar het Nederlandse wielrennen hoogtijdagen vierde.

2010

Jari

Dit artikel heeft niets met wielrennen te maken maar alles met liefde voor sport en bevlogenheid.
Jari, 39 jaar en in de nadagen van zijn imposante carrière, was weer even terug in Nederland waar hij voor de 139e keer zijn opwachting maakte in het Finse elftal. Dat hadden er veel meer kunnen zijn maar het Finse elftal heeft nog nooit deelgenomen aan een "groot" toernooi en hij heeft in zijn loopbaan, vanwege zijn blessure gevoeligheid, al 93 interlands gemist. Desondanks speelt de man met "de spieren van glas" nog steeds met plezier, een echte liefhebber dus.
Tijdens zijn hoogtijdagen, halverwege de jaren 90, kreeg hij zelfs van Adidas een schoenenlijn die naar hem vernoemt was. Zelf zal hij die nooit gedragen hebben want hij zweert bij de Adidas Copa Mundial. Deze schoen is speciaal ontworpen voor de WK 1982 in Spanje en wordt nog steeds vrijwel ongewijzigd met de hand gemaakt in Duitsland.
Toen Jari in 2002 terugkeerde bij de hoofdstedelijke club was Adidas daar kledingsponsor, een nieuw contract wat betreft de schoenen lag voor de hand. Litmanen weigerde beleeft omdat hij verplicht werd op het nieuwste materiaal te spelen. Hij had er maling aan en kocht een paar dozen extra van de Copa Mundial in, voor het geval Adidas de productie zou stoppen tijdens zijn actieve carrière. In eerste instantie waren de strepen op de zijkant van zijn schoenen nog wit, later waren de strepen zwart gemaakt. Daarmee maakte hij een duidelijk statement; hij koos niet voor het geld maar voor in zijn ogen het beste materiaal. Zeker als je bedenkt dat deze strepen ooit waren bedoeld ter versteviging van de bovenschoen. Adidas zag echter als eerste de marketing waarde van het beeldmerk en "kocht" het na de Olympische spelen van 1954 van het Finse sportmerk Karhu. De opvallende diagonaal strepen aan de zijkant van schoenen heeft Adidas een grote naamsbekendheid opgeleverd.
Voor de liefhebber Litmanen maakte die strepen niets uit, als hij de wei maar in mocht om achter een bal aan te rennen.


Jari op zwarte schoenen

De Neel

Sportverslaggever Jean Nelissen is er niet meer, op 74 is hij "ons" ontvallen. En met ons bedoel ik vooral de wielervolgers. Een man die kon vertellen als of het gedrukt stond, dat was niet zo gek als je bedenkt dat hij bij de schrijvende pers hoorde. Hij was dus gewend om zijn verhalen beeldend te brengen zodat zijn lezers of toehoorders het idee hadden als of ze het gezien hadden. De man was een wandelde encyclopedie van feiten en wetenswaardigheden op sport gebied.
Voor mij was een live-reportage van een NK in Meerssen legendarisch waarbij "De Neel", tijdens een saai gedeelte, wist te vermelden wat de wasdag was van de moeder van één van de deelnemers.
De laatste jaren werd het op de televisie stil rond hem, af en toe hoorde je zijn karakteristieke stemgeluid voorbij komen.
Buiten zijn kwaliteiten had bezat hij kenmerken die mij zeer aanspreken, zo was hij een echte nachtbraker en had hij onder andere een voorliefde voor Dominicaanse sigaren en Grappa. Je kan er oud mee worden dus dat is een mooi vooruitzicht.
Je had Theo Koomen en Jean Nelissen. Je hebt nog Mart Smeets maar daarna blijft het heel lang leeg in Nederland. Wil de echte wielerverslaggever opstaan en zich gaan melden in Hilversum. Misschien een idee voor een programma format; "Opzoek naar een wielercommentator".

Geel

Om een gele trui te mogen dragen en uiteindelijk te winnen moet je wel fietsen.
In een poging om het geel vaster om zijn schouders te krijgen, verliest Andy Schleck uiteindelijk het geel.
Commotie alom, had de concurrentie mogen profiteren van het materiaalpech welke Schleck ten deel viel.
Laten we even terug gaan naar de 2e etappe van deze Tour waar teamgenoot Fabian Cancelarra het geel opgeeft door niet te fietsen, zodat de gevallen gebroeders Schleck weer konden aansluiten.
De Rabo's (Mensof, en Gesink), zullen zich nog wel eens achter oren krabben, verliezen daar het geel. Als daar was doorgereden dan had de jongeheer Schleck, in het verder verloop van de Tour, het geel nooit om zijn schouders gekregen. Hij had ergens tussen plaats 10 en 15 gestaan, op enkele minuten achterstand. Hetzelfde geldt overigens voor Alberto Contador wat tot de conclusie kan leiden dat Denis Menchov (voor één keer goed geschreven) het geel om zijn schouders had kunnen hebben. Gesink had op de 2e plek kunnen staan met de witte trui stevig om zijn schouders. Dit alles is echter niet het geval en onderstreept de eerste zin van dit artikel nog maar eens.
De commotie over het aanvallen van de gele geletruidrager tijdens zijn malheur is dus geheel onterecht. Als een voetballer een tegenstander passeert, terwijl deze zich verstapt dan komt de voetballer ook niet terug om de tegenstander nog een kans te geven. Cadeautjes geef je na de wedstrijd niet tijdens.

Kater

Je hoopt, op winst. Je gelooft in de missie, maar diep in je hart weet je dat het (nog) niet de spelers zijn met de kwaliteiten van '74 of '98.
Toch is er een finale, het spel is net als de vorige wedstrijden niet wat we gewend zijn, maar alles is mogelijk.
Het eindresultaat is bekend; wederom 2e.
Een kater zeker als je bedenkt dat "onze" spelers overtuigd waren van hun succes, helaas konden ze voetballend een stuk minder overtuigen. We blijven een klein landje, met grote aspiraties.

Ook het andere Oranje (niet het Volendam van Jan Smit) had op de finale dag bijna succes.
Robert Gesink dacht het te flikken maar werd als nog knap 3e, in de eerste echte bergetappe.

Gelukkig is het vandaag letterlijk en figuurlijk een rustdag, even geen sport. Al hoewel er wel traditioneel Swarma eten met intimi op de agenda staat. Helemaal verlost van sport ben ik nog niet vandaag. De eigen prestaties in Tour de Bok zijn ook beneden de maat, met wat drank en een sigaar toch maar proberen te ontsnappen aan de realiteit. Ik probeer me maar vasthouden aan het feit dat Koen "kratje" Appelo voorlopig ook niet aan zijn beste jaar bezig is. Dat "Spek" bovenaan staat in Tour de Bok zegt ook wel wat, een sprintersploeg met daarbij de verkeerde Chavanel, hoe is het mogelijk. Wat dan wel weer lekker is dat "Spek" onderhanden wordt genomen door Martine Velle omdat hij de extra rustdagprijs heeft gewonnen.

Etappe uitslag

Er schijnt enige commotie te zijn in wielerspellenland ten aanzien van de beruchte 2e etappe. Wat Fabian Cancellara en enkele renners daar uithaalde had niets met fairplay te maken maar alles met ploegentacktiek. Hoe je daar ook over denkt, een organisator of deelnemer van een wielerspel kan niet bepalen of een uitslag wel of niet geldig is. De wielrenners bepalen namelijk zelf de uitslag met behulp van een jury.
15 jaar terug ver voordat al die (semi) "professionele" wielerspellen bestonden, op 19 juli 1995 passeerde het gehele peloton an blok de finish. Het was de dag na het overlijden van Fabio Casartelli en ook toen bepaalde de renners en de jury de uitslag.
In Tour de Bok was er toen niemand die een opmerking maakte over de geldigheid van de uitslag, met op de eerste 8 plaatsen Motorola''s.
De Tour wacht op niemand!

Rabo

De Nederlandse bankiersploeg heeft nog nooit veel sympathie van mijn zijde gehad.
Eerder dit jaar, tijdens de Giro, leek daar verandering in te komen. Een ploeg met jonge honden die iedere dag vol in de beugel gingen, kijk daar wordt ik vrolijk van. Maar met het naderen en in de belangrijkste koers van het jaar gaat het zo als gewoonlijk weer mis.
Op het Nederlands kampioenschap gaat eenling Nikki Terpstra, van Milram, met het vel begeerde rood-wit-blauwe tricot aan de haal.
Gehele Raboploeg inclusief begeleiding tonen zich erg slechte verliezers. Zoals vaker bij de Raboploeg lijkt het erop dat renners en teamleiding in de wedstrijd niet op één lijn zitten.
Ook in de, nu al beruchte, 2e etappe naar Spa gaat het weer eens mis.
In de verraderlijke afdeling van de Stockeu gaat een deel van het peloton tegen de grond waaronder een aantal favorieten. It's all in the game, de Tour wacht op niemand zou je denken, maar zodra in Stavelot het "veilige" asfalt wordt bereikt neutraliseert gele truidrager Fabian Cancellara de koers en het vervolg hiervan. Later zal Fabian deze actie en het opgeven van zijn gele trui verklaren als zijnde fairplay. Hij vergeet echter erbij te vertellen dat alles tot doel had om de aan epilepsie lijdende gebroeders Schleck terug te laten komen. Fabian weet heel goed dat deze 2 bij het minste geringste zuchtje wind omdonderen. Een aantal favorieten en kanshebbers hadden hier een slag kunnen slaan waaronder de Rabo''s: Gesink, Mensof en Freire, ook Thor Hushovd en Toni Martin waren aanwezig. Maar allen laten zich met speels gemak ringeloren door de gele truidrager Fabian Cancellara. Rabo ploegleider Adrie van Houwelingen heeft nog verschillende keren, ter vergeefs, geprobeerd zijn renners tot aanvallen aan te sporen.
Het ontlokte Adrie tot de volgende uitspraak: Liever succes en dan het hele peloton tegen, dan veel vrienden en geen succes. Adrie wist het al: de Tour wacht op niemand.

De 3 Z's

Een gevleugelde uitspraak is: "De 3 Z's en de rest komt vanzelf"
Zo ook dit jaar: Zon, Zee en Zand waren aanwezig op Kreta en zoals altijd volgde de rest vanzelf: drank, sigaren en wielrennen.
Het was me het weekje wel Floyd Landis die er rustig op los mailde, een paar fantastische ritten in de Giro en de Rabobank. Dat laatste behoeft enige uitleg; De Rabo wielerformatie heeft nog nooit mijn sympathie gehad, mede door hun manier van koersen. 's Lands duurste wielerploeg heeft, gezien hun pretenties, in mijn ogen veel te weinig gepresteerd. Komt nog bij dat renners met een Rabo verleden bij hun nieuwe werkgever altijd beter lijken te presteren.
Gelukkig waren daar vorig jaar Skil Shimano en Vacansoleil die met een aanmerkelijk kleiner budget lieten zien hoe je wel aantrekkelijk kan fietsen.
In de Giro laten de Rabo youngsters zien dat zonder vedetten in de ploeg het veel leuker fietsen is.
Helaas tot nu toe nog weinig succesvol, maar zonder Mensof, Freire en Gesink wordt er tenminste aangevallen. Zonder uitgesproken kopman en bijbehorende ploeg tacktiek waarvoor een ieder zich de longen uit het lijf dient te fietsen is de Rabobank en leuke frisse ploeg.
Ik zou zeggen: "houden zo". Maar helaas willen de bank bobo''s met grote namen op de foto prijken, dus in de Tour zal het wel weer droefenis zijn met de Rabobank.

Klassiekers

Na de kasseien klassiekers met parcoursen vol met beruchte namen zoals de Oude Kwaremont, Paddestraat, Kapelmuur of het bos van Wallers (om maar eens wat te noemen) is het nu de tijd voor de klim klassiekers. Ook hier komen we klinkende namen tegen zoals de Cauberg of de Redoute.
Iedere wielerliefhebber kijkt er naar uit hoe de renners deze obstakels nemen.
De bij het grote publiek onbekende namen zijn vaak het lastigst. De Eyserbosweg is vaak de scherprechter in de Amstel Gold race en/of NK (als dit in Limburg plaats vindt) omdat deze veel zwaarder is dan de overbekende Cauberg.
In Luik-Bastenaken-Luik is de Stockeu en lastige klim maar deze zit veel te vroeg in het parcours om tegenwoordig het verschil te maken. Eddy Merckx heeft deze klim een aantal keer gebruikt om de beslissing te forceren, niet voor niets dat halverwege de Stockeu een plaquette staat voor de grootste wieler Belg.
De Redoute is vele malen bekender, echter deze klim is ongeveer 50 kilometer van de finish in Luik. Dus zijn er in de finale nog een paar scherprechters toegevoegd om de echte beslissing te forceren.
Voor de meeste blijft het een televisie ervaring maar er zijn er onder ons die zelf aan de lijve willen voelen hoe het is om deze mythische plaatsen te bedwingen.
Gelukkig voor hem worden er genoeg fietstochten georganiseerd om dit te ervaren. De "kleine" minder bekende tochten zijn vaak veel selectiever, beter georganiseerd, gemoedelijker en veiliger dan de massa evenementen (Amstel Gold en de Nederlandse uitvoering van Lijk-Bastenaken-Luik door Le Champion).
De zo juist genoemde Nederlandse versie van L-B-L is niet meer dan een naam. De eerder genoemde Stockeu is weer eens opgenomen in het parcoours maar andere mooie stukken zoals Le Rosier worden nu gemeden. Het parcours varieert in de loop der jaren waardoor het makkelijker is geworden, 245 kilometer fietsen met daarin niet meer dan 5 serieuze beklimmingen is gewoon veel te weinig.
Gelukkig kan je vrijwel ieder weekeinde in Limburg en België echt aan de bak met tochten waarbij er gemiddeld iedere 10 kilometer geklommen kan worden. Vaak wordt de Redoute als eerste beklommen als opwarmertje voor het echte werk.
Voor degene die op de fiets in de buurt van de Redoute komen en een grote uitdaging zoeken, aan de andere kant van Remochamps ligt Thier de Nonceveux. Een weggetje met het steilste asfalt van België: 26%! Succes.

Trainen

Door de winterse weersomstandigheden zijn de trainings voornemens voor 2010 al lang weer vergeten. Daarbij komt nog dat sinds jaren mijn credo luid: als er ijs in de sloot ligt dan schaats je!
Het ijs is uit de sloot en het zonnetje schijnt dus er kan weer gefietst worden. De eerste 2 maanden van het jaar zijn verloren gegaan maar nu is er geen excuus meer, dus mens en materiaal moet er aan geloven.
Om te harden begin je meteen goed door de Zuiderkwelweg in de Wieringermeer vol te nemen. Niet iedereen is bekend met het fenomeen van deze weg dus behoeft dit nadere uitleg. In de vorige eeuw was dit inderdaad een weg welke Kreiloord via de kotste route verbond met Medemblik. Vanuit Medemblik heeft er aan het begin van de Zuiderkwelweg zelfs een ANWB wegwijzer gestaan om Kreileroord aan te geven. Tegenwoordig mag het de naam weg eigenlijk niet meer dragen, de weg is officieel afgesloten voor alle verkeer en staat bekend als de "Hel van het Noorden". Een 6,7 kilometer verhard pad van stenen met kuilen, asfalt opgevulde geulen, klei en andere ellende.
Keihard met vol overgave er over heen knallen is het beste wat je kan doen om in vorm te komen. Slechts het type "Flandrien" traint hier bij gebrek aan beter. Wat dat laatste betreft het kan nog beter (slechter). Voor het tweede achtereen volgende jaar bestaat de weg van de Zuiderdijk vanaf De Weed tot Wijdenes, over een lengte van 4,6 kilometer, uit harde modder met kuilen en kiezels. Vol door rijden is wat lastiger van belang zijn hier: concentratie, anticiperen en stuurmanskunst.
Andere door stenen verharde wegen, die er een stuk beter bij liggen dan de Zuiderkwelweg en Zuiderdijk zijn:

Hauwert Dorpstraat 2,1 km
Lelystad Oostvaardersdijk, vanaf Houtribsluizen naar Lelystad-Haven 3,3 km
Lelystad-Haven Knardijk, eerste gedeelte vanaf de Oostvaardersdijk 3,8 km
Twisk Dorpsweg, Gangwerf, Bennemeersweg 4,3 km
Midwoud, Benningbroek Dorpsstraat, Buurt, Oosterstraat 5,1 km

Seizoen 2010

De start van een nieuw seizoen met verschillende wielerspellen is altijd een beetje spannend. Weet ik nog hoe het werkt en doet alles het nog.
Dit jaar werd er na 6 jaar een nieuwe pc is aangeschaft, het is een uitdaging om dan weer alles werkend te krijgen. Het werd nog even spannend omdat ons rekenprogramma, niet meer te installeren is op Windows 7. Dit programma, op het laatste moment in 1994 geregeld door Wout Molenaar, is al jaren lang de basis van onze wielerspellen. Het unieke van het programma, en dus ook onze spellen, zit hem in de punten verdeling van de finale uitslag. Het programma werd ooit aangeleverd op 3 floppy''s en staat in de tussentijd op dvd en ligt veilig opgeborgen. Daar zit je dan met je nieuwe snelle pc zonder het benodige programma om de wielerspellen werkend te krijgen. Gelukkig ben ik niet de enige die blijkbaar gehecht is aan "oude" programma''s die het nog prima doen.
Microsoft bied de mogelijkheid om iets te downloaden waardoor je pc zonder ingewikkelde ingrepen, gedeeltelijk virtueel Windows XP is. Dat betekend dat oude programma''s die onder Windows XP het nog deden ook op een nieuwe pc met Windows 7 gewoon te installeren en werkend te krijgen zijn.
Eind goed, al goed? Nee dus
Het rekenprogramma is geschreven in Borland en de hiervoor benodigde Borland Database Engine wordt door Windows 7 niet meer geïnstalleerd. Dit houdt in dat het rekenprogramma wel te installeren is, maar niet werkte. Ook hier zijn we gelukkig niet uniek, even Googelen was genoeg voor een oplossing.
Het kostte uiteindelijk een halve middag om het werkend te krijgen maar dan heb je ook wel wat, seizoen 2010 kan van start.


Hier mee gaat het de komende jaren allemaal gebeuren.

Voor de techneuten met dezelfde problemen:
Windows XP mode in Windows 7
BDEInfoSetup.EXE

IJs

Ondanks een lange winterperiode was het met de ijspret maar matig gesteld, sneeuw, dooi en weinige strenge vorst gooiden roet in het eten. De Enkhuizer ijsclub heeft zijn best gedaan om toch nog een acceptabele ijsvloer te krijgen op hun eigen ijsbaan.
Helaas zakte, voor het 2e achtereen volgende jaar en op bijna exact dezelfde plek, de grote ijsveger door het ijs. Je zou haast denken dat de ijsmeester niet heeft zitten opletten bij het verhaal over de ezel en de steen.
Naar een paar dagen heb je rondjes rijden wel gehad en wordt het tijd voor sloten en grachten. Ook hier was het probleem van de sneeuw en de betrouwbaarheid van het ijs een spelbreker. In vroeger dagen had je dan Q Langedijk die binnenstad en vesting voorzag van een schitterende baan. Staand op een plankie achter de veger zag hij er na een tijdje altijd uit als een sneeuwpop. Helaas is dat niet meer, gelukkig waren er dit jaar genoeg liefhebbers die met sneeuwschuivers, stukkies van de grachten en vesting voor hun rekening namen. Hierdoor was het toch, een beetje mogelijk om het vertrouwde sfeertje van schaatsen op natuurijs op te roepen.
Misschien een ideetje om een afgedankte groene ijsmachine uit Vancouver over te nemen. Een bobbeltje meer of minder met natuurijs moet kunnen.

Koorts

Koorts = toestand van opwinding, hartstocht.

Dit jaar gaat er weer een hoop "koorts" komen, te beginnen met goudkoorts bij de Olympische spelen in Vancouver. Later in het jaar komt er nog meer: de oranjekoorst op het WK in Zuid-Afrika.

De eerste koorts is echter al gemeld: de Elfstedenkoorts. Zodra het een beetje winters wordt slaat deze in alle hevigheid toe. 4 Januari was het al weer 13 jaar geleden dat de laatste verreden werd, dus een ieder die wat te melden heeft over de tocht der tochten roert zich. Nergens voor nodig om zo veel ophef te maken want zo bijzonder is het niet om 200 kilometer te schaatsen. Dat blijkt ook wel uit het aantal deelnemers die de laatste 3 tochten volbrachten.
Wat er wel uniek aan is, de route door Friesland, het enthousiaste publiek en de stugge Friezen die heel gastvrij blijken te zijn. Een leuk en gezellig volksfeest waar we er helaas niet al te veel van hebben.

Hier is de koorts 0, zodra er iemand in Friesland “It giet oan” zegt is het vroeg genoeg om je druk te maken. Met de huidige ijs gesteldheid zijn ook verwachtingen 0. In 1987 en 1996 waren we dichter bij een tocht dan op dit moment, maar ik heb makkelijk praten want er hangen hier al 2 Elfstedenkruisjes in de wc.

2009

Deelname

De discussie over het inleveren van meerdere deelnameformulieren, de zogenaamde 2e lijstjes, bij Tour de Bok kent gelijkenissen met de doping discussie in het echte wielrennen.
Waar de één zegt hard aanpakken en straffen, houden anderen zich (on)opvallend rustig.
De laatste groep zijn niet geheel toevallig de deelnemers die zich bezondigen aan het inleveren van meerdere lijsten.
Bij de deelnemers die met 2 of meer lijsten deelnemen zie je een bepaalde twee deling

Er is een groep gokkers en een groep twijfelaars, beide vertonen hetzelfde gedrag.
Daarbij zijn de 2e lijstjes in twee groepen te verdelen. Lijsten die minimaal afwijken, hoog uit 1 of 2 renners. En lijsten de bestaan uit één categorie renners, de lijst bestaat dan uit alleen maar sprinters of klassementsrenners.
Het is lastig om passende maatregelen te nemen tegen dit soort deelnemers, zeker als je in ogenschouw neemt dat het er meer zijn dan je in eerste instantie zou verwachten.
Punt 9 uit het reglement: "Wees zo sportief en vul één inleverformulier per persoon in", is maar net hoe je het bekijkt.
Maar wees wel een kerel en kom je prijs ophalen zodat je jou deel van hoongelach in ontvangst kan nemen, zoals de anderen met meerdere lijsten. Stuur dan niet de persoon waarvan jij de naam boven het lijstje hebt gezet. Want je moeder gaat grandioos voor schut als haar gevraagd wordt naar namen van renners, en ze komt niet verder dan: Armstrong, de Spaanse winnaar en de broertjes Slets. Van die laatste had je er overigens maar één op "haar" lijstje gezet. Probeer het volgend jaar gewoon weer eens met één lijst Emil.

Doping

Nog niets geschreven over doping, komt waarschijnlijk ook omdat het in de media erg rustig is.
Opvallend is wel het rijden van een aantal favorieten, Cadel Evans, Carlos Sastre en Dennis Mensof, zij werden links en rechts voorbij gereden door knechten.
Over Dennis Mensof heb ik na de "proloog" gezegd dat hij nog wel eens op zijn eigen bloed kon rijden. Niet zo gek als de prestaties tijdens deze Tour legt naast zijn prestaties in de Giro.
De berichtgeving rond Mensof is niet echt open te noemen, alles wat er naar buiten komt is veel al dagen later. Iets wat niet betrouwbaar overkomt.

Een week voor de Tour opgeroepen als getuige in de zaak Bernhard Kohl. Niet onbelangrijk om te weten dat Kohl bij de jeugdopleiding van de Rabobank heeft gereden.
En nu blijkt dat hem voor de start van de Tour gevraagd is voor toestemming om, met de hedendaagse kennis, zijn urine monsters van vorig jaar opnieuw te laten onderzoeken.
Hij moet wel, als wielrenner staat hij met zijn rug tegen de muur, tegenwerking maakt je meteen verdacht.
Het geeft meteen aan dat de schrik er bij Mensof goed in zit, want zijn rijden zag er niet erg zelfverzekerd en stabiel uit.
Na het collectief opvallend rijden van Italianen, Belgen en Spanjaarden, is het nu de beurt aan renners met Engels als moedertaal. Mark Cavendish pakt op onnavolgbare wijze 6 toursprints, Bradley Wiggings heeft alles al op de baan gewonnen en rijd nu met de allerbeste mee. In hun kielzog volgen Mark Renshaw en Nicolas Roche (zoon van).
Over andere renners doe ik geen uitspraken, maar wacht rustig af. De ontkenningen en/of bekentenissen komen vanzelf. Als het nu niet is dan wel in de komende jaren.
Doe wel een andere voorspelling, de volgende grote renner komt uit Zuid-Amerika, met name Venezuela onder leiding van Hugo Chávez leent zich uitermate goed tot het verrichten van "top"prestaties.

Voor er commentaar komt, Mensof is bewust zo geschreven. Als wielrenner vindt ik het helemaal niks, kan Menchov ook niets aan doen ligt aan mij.

Zondaars

Hier over heb ik maar weer eens de 27e druk van het Koenen handwoordenboek der Nederlandse taal uit 1974 op na geslagen.
Een zondaar is iemand die zonde doet of belast is met een zonde.
Daar wordt je nog niet veel wijzer van tot je het woord zonde opzoekt.
Een zonde is iedere vrijwillige overtreding van goddelijke of zedelijke wetten.
Het klinkt en is allemaal erg ouderwets maar het valt in de categorie normen en waarden.
We gaan het ook niet hebben over dopingzondaars want die zijn deze Tour de France tot op heden nog niet gesignaleerd.
Nee, het zijn een aantal zondaars die meedoen aan Tour de Bok

Deze deelnemers vullen meer dan één deelnameformulier in. Sportiviteit is hier natuurlijk ver te zoeken.
Er wordt al jaren gesproken over het aanpakken van deelnemers die renners op hun lijst hebben staan die gepakt worden met doping. Hele discussies gevoerd over hoe je dit reglementair en praktisch aan kan/moet pakken. Maar nooit wordt er een woord gerept over het deelnemen met meerdere lijsten. De deelnemers aan Tour de Bok hebben blijkbaar hun eigen omerta.
Vorig jaar was het Koen "Kratje" die met 8 lijsten meespeelde. Dit jaar spant Emil Tuytel van Team Tuytel de kroon. 5 lijsten, 5x dezelfde eindtijd, 5x hetzelfde adres, 5x hetzelfde handschrift, 5x hetzelfde hotmail adres en 5x hetzelfde mobiele telefoonnummer.
Zo maak je het wel heel erg gemakkelijk om door de mand te vallen.
Eens kijken wat punt 21 uit het reglement kan beteken in dit soort gevallen.

Fictieve tussenstand

Ontving afgelopen week een mysterieus telefoontje, waar op samenzweerderige toon werd gevraagd of ik me buiten de gehoorafstand van Koen "kratje" wou begeven.
Er werd me gevraagd of ik mee wou werken aan een geintje. Wat is namelijk het geval:
De medewerkers van de EAB kwamen de afgelopen dagen niet meer aan werken toe want het ging alleen nog maar over wielrennen. En natuurlijk over de positie van "Kratje" in Tour de Bok.
Daar moest nodig iets aan gedaan worden.

De vraag was of het mogelijk was dat er tijdens de bouwvakborrel een aangepaste tussenstand op het bord kon hangen. Een stand waarbij Koen "kratje" van plaatst ruilt met Gerard Appelo.
Een ieder bij de EAB is benieuwd naar de reactie van "Kratje".
Kijk dat zijn de leuke grappen tijdens een saaie Tour. Het is een hoop extra werk maar hier werk ik van harte aan mee, sorry Koen.

Komkommertijd

En weer een dag met wielrennen voorbij, voor de televisie was weinig te beleven. Wederom in slaap gevallen, dan mis je dit jaar echt helemaal niets.
Het wielersport evenement van het jaar dreigt uit te gaan als een nachtkaars. Geen spektakel, geen spanning en geen onthullingen. Alles wat wielrennen aantrekkingskracht geeft ontbreekt totaal.
Om toch wat te verzinnen kom je bij Yuri "Lord of the Rings" van Gelder uit.

Een vergelijking met Tom Boonen is dan snel gemaakt of toch weer niet.
Yuri krijgt op staande voet ontslag, de toegang tot trainingsfaciliteiten wordt ontzegd en sponsor contracten worden in de ijskast worden. Terwijl bij onze wieler maffe zuiderburen Tommeke gewoon op zijn voetstuk blijft staan. De roddelpers zaagt aan zijn poten, zeker nu Tommeke ook nog eens losse handjes blijkt te hebben. Hier is een vergelijking met Jos "The Boss" Verstappen" snel gemaakt. Toch is er een wereld van verschil tussen "de lage landen", In Nederland kan je als betrapte sporter maar beter je koffers pakken. Maar als 27 september Tommeke de regenboogtrui aantrekt wordt hem alles vergeven en kan hij rustig ''s avonds even een lijntje pakken.

Op naar Café Bok daar is zeker wat te beleven.

Statement

Met de terugkeer van Lance Armstrong, in het sterke Astana onder leiding van Johan Bruyneel, was het te verwachten dat de Tour de France gecontroleerd verreden zou worden. Je heet natuurlijk niet voor niets "The Boss". Neem daarbij om het "spannend" te maken een niet al te moeilijk parcours, en je houdt over een oersaaie wedstrijd.
Dat moet de UCI en ASO voorzien hebben dus bedachten ze een aantal weken terug om 2 etappes, als experiment, zonder oortjes te rijden. Zoals te verwachten was, waren alle partijen akkoord.

Als wielerploeg heb je geen ander keus, met giganten als UCI en ASO als partij. De deelname aan de grootste wielerwedstrijd van het jaar, wordt je zo maar ontzegd als dwars je gaat liggen.
Maar als de eerste grote dag aanbreekt, en er wordt gestart zonder oortjes, dan wordt er een statement gemaakt.
Er wordt 160 kilometer afgelegd in toer fiets tempo om vervolgens de laatste 40 kilometer er een wedstrijd van te maken.
Zonder oortjes zou gevaarlijk zijn omdat de ploegleiders en hun staf, de wielrenners niet op tijd kunnen waarschuwen voor obstakels in het parcours. Daar valt wat voor te zeggen, maar wat als je de voormalige ploegleider Manolo Saiz in je oren hebt te tetteren.
Het is duidelijk dat zonder moderne communicatie de ploegleider veel minder grip op zijn renners heeft. De ploegleider van Milram, Gerrie van Gerwen maakt zelfs de vergelijking met de weerstand tegen de komst van de derailleur, om zijn standpunt kracht bij te zetten.
Als je dan zo nodig wat duidelijk wil maken doe het dan goed, het enige verschil met de vorige etappes is de gemiddelde snelheid, het koers verloop was exact hetzelfde. Kopgroep wordt terug gehaald in de laatste kilometers, gevolgd door "massa"sprint.
Dan wordt je toch weer overmand door weemoed, toen er nog geen oortjes waren, er gewoon even een "sit in" werd georganiseerd of Bernard Hinault die gewoon even een "cakie" uitdeeld aan een stakingsbreker.
Dat waren nog eens "andere tijden".

Druk

Zo even tijd maken om hier wat te melden. Over de Tour de France valt heel weinig te melden. De Astana ploeg dicteert de koers, excuus Lance Armstrong en zijn coach Johan Bruyneel bepalen wat er gebeurd. En dat is tot dusver heel weinig, we zijn weer terug bij het "oude" wielrennen waar de ploeg met de sterkste renners de dienst uit maken.
Alleen zaterdag 25 juli verwacht ik vuurwerk op weg naar de top van de Mont Ventoux, daar kan de tour beslist worden.

In deze slechte economische tijden, waar overal gepraat wordt over werktijd verkorting en ontslagen. Is het een teken dat het in de medische sector heel druk is, en dat er wordt overgewerkt om bloedzak folie en infuus slangen te maken. Het zal wel aan de tijd van het jaar liggen, en ja er wordt geleverd in Oostenrijk.

Er is weer een sporter betrapt op het gebruik van cocaïne. Het schijnt namelijk dat de deze drug, die heel goed werkt tegen druk en vet, gebruikt mag worden als je niet aan het sporten bent. Vervelende bijwerking is dat het verslavend is.
Het verklaart wel de witte poeder op de handen van Yuri "Lord of the rings" van Gelder.

Rustdag

Het is rond, de eerste Tour de Bok rustdag zit er bijna op.
De deelnemerslijsten en de standen staan op het internet.
"Notaris" Klein heeft de prijzen die te verdienen waren in de eerste 4 etappes verdeelt.
Vanaf nu gaat alles zijn gangetje, en kan er eigenlijk niets meer mis. Mocht er onverhoopt toch wat fout gaan dan zijn de belangrijkste zaken uit voorzorg op DVD vastgelegd.
Morgen vangt het gewone leven weer aan, 04:50 het wekkertje, even een paar uurtjes normaal aan het werk.

Er zijn nog een paar deelnemers aan Tour de Bok die een rustdag verdient hebben zij hebben namelijk La Marmotte volbracht.
Ik hoor nu de woordspelingen al maar Robert Boon, Gert de Jong, Robert Konijn en Marcel Verplancke hebben afgelopen zaterdag 4 cols in Frankrijk bedwongen. Te weten Col de la Crox de Fer, Col du Telegraphe, Col du Galibier en als laatste Col Alph d''Huez. Een prestatie van formaat om 174 km te fietsen met 5000 hoogtemeters onder wielen. Proficiat met het behaalde resultaat.

Onderweg

Het is nu echt begonnen, 344 deelnemers en 32 ploegen nemen deel aan Tour de Bok
Alle ingevoerde lijsten zijn gecheckt, dit leverde 28 foutjes op die geen invloed hadden op de voorlopige tussenstand. Dit betekent dat vanaf maandag de stand officieel is.
3 dagen onderweg en er zijn nu al deelnemers die met dicht geknepen billen voor de buis zitten. En maar hopen dat ze geen punten halen want laatste worden is dit jaar extra lucratief geworden door het speciale naambordje dat Harrie Stavenuiter van Den Oude Casianus beschikbaar heeft gesteld.
Er zijn er ook die denken dat ze zich speciale privileges kunnen veroorloven, die verwachten dat ze iedere dag op de hoogte kunnen worden gehouden, van de stand, via sms of mail. Helaas zijn dit soort voorrechten alleen maar voorbehouden aan heel speciale deelnemers.
In deze categorie bevindt zich Bob die als mede initiatief nemer van het spel en oud organisator, een keer tijdens Tour de Bok op vakantie is. Het mag duidelijk zijn dat zo''n persoon een bevoorrechte positie geniet. Alle anderen zijn aangewezen op de standen die iedere dag, rond 20:00 uur, worden opgehangen in Café bok.
Op dinsdag zijn alle uitslagen hier op de site te vinden omdat ze bij Café bok dan hun rustdag houden.

Vooravond

We staan aan de vooravond van de Tour de France en de eerste wieler perikelen dienen zich al aan.
Vinokourov, u weet wel die renner waar de Kazachstaanse wielerbond een heel team omheen gebouwd had. Werd in 2007 gepakt tijdens de Tour op het gebruik van EPO, heeft aangekondigd vanaf 24 juli weer te willen starten voor Astana. Vino is zo zelfverzekerd dat ploegleider Johan Bruyneel de keuze heeft tussen hem te laten rijden in de ronde van Polen of opstappen.
Het braafste jongetje van de bankiers, de Rabobank gaat het nu toch wel moeilijk krijgen om geloofwaardig te blijven.
Na de soap Rasmussen in de slotweek van de Tour in 2007, komt daar nu nog eens een vervolg op met in de hoofdrol, oud Rabo renner Thomas Dekker.
Bij Rasmussen was het een donderslag bij heldere hemel. Wie had ooit kunnen vermoeden dat hij rijdend in het geel, na een fantastische overwinning aan de kant zou worden gezet om het overtreden van de interne regels. Problemen met topografie leken de oorzaak, waardoor hij niet meer wist of hij nu in Mexico bij zijn schoonfamilie zat of aan het trainen in Italië was. Het lijkt ook zo op elkaar.
Thomas Dekker is een iets ander verhaal, tijdens zijn Rabo loopbaan verhuisde hij naar Italië om te kunne trainen onder begeleiding van Luigi Checchini. Het heeft de Rabo ploegleiding de nodige moeite gekost om hem er van te overtuigen om met deze "dokter" te breken. Daarna leek Dekker niet meer op niveau terug te kunnen keren. Vorig jaar verdween deze Rabo topper in spe onder vage omstandigheden naar Silence-Lotto.
Met in het achterhoofd de huidige economische crisis en de vaak dubieuze rol welke banken daarin gespeeld hebben, is de vraag of de Rabotop genoeg boter op hun hoofd heeft.

Uiteindelijk moet het over het fietsen gaan, gelukkig heb ik de afgelopen week de eerste drie ingevulde deelnameformulieren mogen ontvangen. Dus Tour de Bok gaat zeker door, gelukkig maar.

Aanloop


Het begint in de media langzaam op te bouwen in de aanloop naar de Tour.
Tour de Bok kan daar natuurlijk niet achter blijven, en pakte groots uit in de Drom.
In Enkhuizen kan niemand het ontgaan zijn dat het zaterdag 4 juli weer zover is.
Ook in Café Bok gaat het gesprek van de dag steeds vaker en uitgebreider over het wielrennen. Samenzweerderig wordt er gesproken over welke renners er kanshebber zijn om gespeeld te gaan worden. Alle deelnemers veel wijsheid de komende de dagen om tot de juiste keuze te komen.

Valse start

Het begint er langzaam op te lijken dat de 18e Tour de Bok onder een ongelukkig gesternte ligt.
Waar andere jaren de bezorging van de uitnodigingen onder redelijke weersomstandigheden plaatsvond. Werd dit jaar de start van de bezorging verstoort door een fikse regenbui. Natuurlijk van een beetje regen is nog nooit iemand dood gegaan, maar het leek een voorteken voor wat er nog komen gaat.
Niets lijkt erop dat er nog meer onheil te wachten stond, totdat er woensdagavond het restant van de boekjes geprint moest worden.Het bleef akelig stil en de printer geeft geen teken van leven. eerst maar eens alle kabels checken, stuurprogramma's nalopen, een services in Windows aanzetten. het mocht allemaal niet baten. Alles wat rest is een schroevendraaier, na wat gesleutel bleek de voeding opgeblazen.
Dan breekt er toch iets van koorts uit, Google wordt geraadpleegd maar levert niet direct het gewenste resultaat. Misschien werpt een nachtje slapen een nieuwe kijk op de zaak.
Omdat de Tour voor niets en niemand wacht rest er niets anders dan een nieuwe printer te bestellen.
Een filerijk ritje Ridderkerk later was de printer donderdagavond in huis.
Na deze valse start kan Tour de Bok nu echt beginnen.

Rust

Het is nog betrekkelijk rustig in het zenuwcentrum van Tour de Bok.
Maar de spanning begint nu toch langzaam te komen, enveloppen met de uitnodigingen liggen klaar. Het printen en nieten van de deelnameformulieren gaat zo aanvangen.
Nog even en we gaan los, de 18e Tour de Bok komt eraan.
En dan is het gedaan met de rust!

Kriebels

De spanning begint langzaam te stijgen, de voorbereidingen vorderen gestaag.
De uitnodigingen liggen klaar, de laatste hand wordt gelegd aan de lay-out van het deelnameformulier waarna het printen, nieten en vouwen kan beginnen.
Kortom zaterdag 20 juni is het zover, 2 weken voor de start van de Tour de France liggen de uitnodigingen op de mat en de deelnameformulieren klaar voor de 18e Tour de Bok.
Als de voortekenen juist zijn dan beloofd het dit jaar een spannende Tour de France te worden. Het parcours, met terug van weggeweest een ploegentijdrit en op de voorlaatste dag aankomst op de top van de Mont-Ventoux, lijkt geschikt om er een heroïsche strijd van te maken.
Voor ons Nederlanders lijkt de zon ook weer te gaan schijnen, er komt een groep met jeugdige talenten aan die op het punt staan om tot grote daden te komen.
Kortom het gaat weer kriebelen niet alleen bij de organisatie van Tour de Bok maar ook bij de deelnemers. Het gesprek van de dag gaat steeds vaker richting de Tour en renners.

De voorbereidingen

De voorbereidingen voor Tour de Bok 2009 zijn weer van start gegaan.
Nog even bijkomen van de afgelopen weken waarbij een aantal wielrenners weer uitgebreid door de mand vielen. De gebroeders Slecht imponeerden en Mensof opvallend aanvallend en sterk rijd in de Giro.
Een aantal deelnemers hebben dit jaar hun voorbereidingen zeer serieus genomen en zijn zeer fanatiek bezig op wielerspellen.nl
Anderen zijn zeer gemotiveerd bezig met het trainen voor La Marmotte. Deze tocht, 4 juli, met beklimmingen van Col de Croix de Fer, Telegraphe, Galibier, en Alpe d´Huez dient als voorbereiding op Bok on Tour.
Ander opvallend nieuws is dat de FIFA het niet eens is dat hun voetbalvedetten ook de "whereabouts" opgesteld door de WADA moeten naleven. De FIFA vindt het voldoende dat hun voetballers rond trainingen en wedstrijden op doping gecontroleerd worden. Het is ook erg moeilijk om als voetballer aan te geven bij welke club je over 3 maanden speelt!

Een ieder veel sterkte en wijsheid met het vinden van de 15 namen die het moeten gaan doen in Tour de Bok.

PS
Dit jaar is er weer een proloog en een ploegentijdrit in de Tour.
Succes!

Kerst

Het lijkt dat het erg vroeg is om over de kerst te beginnen maar het is de tijd van het jaar dat wielrennen heel ver weg lijkt.
Behalve afgelopen kerst, want de Kerstman had dit jaar een bijzonder cadeau onder de boom gelegd.
Het cadeau bevatte de prijs die ik zes maanden eerder, na jaren ploeteren, dacht gewonnen te hebben.
Met enig trots kan ik mededelen dat ik eindelijk de gelukkige bezitter ben van zo''n uniek Tour de Bok herdenkingsbord gemaakt door Harrie “Bal” Stavenuiter
Met dank aan de Kerstman die met dit cadeau voor een lichtpuntje zorgde in de donkere dagen rond kerst.


Bedankt Kerstman!

2008

Stunt

Donderdag 21 augustus
Lance komt thuis van een mooi trainingsritje, ploft op de bank en zapt naar een sportkanaal voor het laatste nieuws.
Holland pakt goud bij de 10 kilometer zwemmen in open water.
Er volgt een interview met de winnaar.
De verslaggever vraagt aan Maarten van der Weijden of er overeenkomsten zijn met Armstrong.
Als antwoord geeft Maarten dat hij het boek van Armstrong heeft gelezen maar dat er een duidelijk verschil zit in de beleving van herstel. Waar Armstrong zijn ziekte "uit kotste" legde Maarten zijn lot gelaten in de handen van de medici. Daarna volgde een lange weg om de Olympische droom uit te laten komen.

"What the fcuk" Lance pak de telefoon en belt zijn manager, "Ik heb een stunt nodig"

Erik Zabel

Het einde van een imposante carrière is nader bij gekomen.
“Sprinter” Erik Zabel beëindigt zijn wielerloopbaan op 38 jarige leeftijd.
Zijn 13 deelnames aan de Tour de France leverde hem 13 etappe overwinningen en een hand vol ere plaatsen op bovendien was hij 6 maal op rij de winnaar van het puntenklassement (groen trui).
Voor de deelnemers van Tour de Bok, die hem speelde, was hij van zeer grote waarde.
In de 13 keer dat Zabel deelnam aan de Tour de France scoorde hij een totaal van 801 etappepunten in Tour de Bok. Hij is daarmee op dit moment de renner met de meeste deelnames en de hoogste puntenscore sinds de start van Tour de Bok in 1992. Het gemiddelde aantal punten per jaar (61,62) is bijna gelijk aan dat van de klassementsrenners; Lance Armstrong (62,00) en Miguel Indurain (61,80) die respectievelijk 1 en 2 staan als het over het gemiddelde aantal punten gaat.

Alle winnaars van Tour de Bok vanaf zijn eerste start in 1995 tot zijn laatste in 2008 hadden Zabel in hun lijst staan. Dit houdt in: dat als je Tour de Bok wou winnen, Zabel gespeeld moest worden.
Er lopen een aantal deelnemers rond die ondervonden hebben wat het betekend om Zabel bewust of onbewust niet te spelen.

Jaar Punten
1995 52
1996 78
1997 84
1998 61
1999 72
2000 73
2001 76
2002 55
2003 42
2004 57
2005 -
2006 47
2007 55
2008 49
Totaal aantal deelnames: Totaal aantal punten:
13x 801

Motivatie

Na een 2e plaats in Tour de Bok van 1992 en 3e in 1993 kwam de uitspraak: “10 jaar bij de eerste 10”
Achteraf veel te hoog gegrepen, het aantal deelnemers en dus ook wielerkenners namen gestaagd toe.
Toen was daar de befaamde Festina zaak in de Tour de France van 1998, het leverde mij de eindoverwinning op van Tour de Bok.
Daarna ging het verder bergafwaarts met de eindklasseringen met als dieptepunt de 161e plek in 2006.
Dan wordt je vanzelf ieder jaar weer terecht het mikpunt van hoon en spot.

Wat motiveert iemand om toch door te gaan?
Simpel er ontbrak nog één prijs: het naambordje gemaakt door Harrie Stavenuiter!
In 1998 was dit bordje nog niet beschikbaar gesteld voor de winnaar van Tour de Bok.

Na 10 jaar rommelen in de marge heb ik dan eindelijk het felbegeerde bordje in mijn bezit.


Helaas het bovenstaande bordje is gemaakt met Photoshop.


In werkelijkheid ziet het naambordje er zo uit.


Iedereen is dus gewaarschuwd ik moet nog jaren blijven zwoegen om uiteindelijk dat eigen bordje aan mijn erelijst toe te voegen

Speeltuinvereniging "Kindervreugde", bedankt "TOUR de BOK

Voorzitter Siep Broersma van speeltuinvereniging "Kindervreugde", mocht uit handen van Henk Jan Bok, uitbater van "Wapen van Urk", een gift ontvangen van € 900,00.


Henk Jan overhandigt de envelop met inhoud.

Al vele jaren organiseert Henk Jan Bok, eigenaar van café "het Wapen van Urk", tijdens de Tour de France het gokspelletje: "Tour de Bok".
Men kan als particulier, maar ook als bedrijf, een gokje wagen over de uitslag van de Tour de France.
Op 27 juli j.l. was het dan zover.
Tijdens de laatste etappe van de Tour de France zijn de wielrenners opweg naar Parijs, maar in Enkhuizen zijn veel "andere" deelnemers opweg naar café "Het Wapen van Urk", alwaar Alle Jan Wijsenbach plaatsneemt op zijn racefiets die opgesteld staat op rollers voor het café en de trappers in beweging brengt na het klinken van het echte startschot van de laatste Touretappe.
De vorderingen van de Touretappe worden door de aanwezigen gevolgd op diverse TV schermen en wachten de finish in spanning af.
Terwijl de renners in Parijs over de eindstreep gaan, staat de kilometerteller van Alle Jan Wijsenbach op 220 afgelegde kilometers.
Een drukte van belang voor de deur van het café van Henk Jan Bok.
Recht tegenover het café staat een open trailer opgesteld en de muziekband "Red Snappers" verzorgde daaruit geweldige muziek die voor een fantastische sfeer zorgde.
Een groot plastic vat staat tussen de menigte geplaatst met een brief erop "steun de speeltuin".
Robin Visser uit Enkhuizen kon het niet nalaten om met dat grote vat in zijn handen het publiek aan te sporen om een donatie in die bus te werpen ten gunste voor de speeltuin.
Speeltuinvereniging "Kindervreugde" wil hierbij het hele team van "het Wapen van Urk", bestaande uit: Henk Jan, Marja, Monique, Hanneke, Angela en Cees, ontzettend bedanken voor hun inzet die geleid heeft tot deze gift.

Punten

Het nieuwe "schone" wielrennen begint nu langzaam ook in Tour de Bok zijn intrede te maken. De spelregels stammen nog uit de tijd van het oude wielrennen, dat betekend punten behaald door een gedrogeerde renner behouden blijven.
Dit jaar gaan er stemmen op om ook Tour de Bok clean te maken.
De organisatie van Tour de Bok zou een ontmoedigingsbeleid moeten voeren als het gaat om het opstellen van gedrogeerde renners.
Opvallend is dat de voorstanders van een "schone" Tour de Bok, de personen zijn die Ricardo Ricco niet speelden dit jaar.
Eigen belang?
Opvallend is dat in 2006 en 2007 bij de ontmaskeringen van Landis en Vinokourov er niemand een woord vuil maakte aan de behaalde punten. Door de voorstanders van een "schone" Tour de Bok wordt nu aangevoerd dat die renners het verschil niet maakten omdat ze door iedereen gespeeld werden.
Onzin, de Tour de Bok winnaar van 2006 was zonder de punten van Landis 3e geworden.
Nu is alles anders, waarom?
Omdat Ricco maar 77x gespeeld wordt, dan is er opeens sprake van competitie vervalsing.
De spelregels staan al jaren ongewijzigd als een huis, duidelijk en vooral simpel.
Als er ooit een doping vrije Tour plaats vindt (dromen mag) dan zijn al deze discussies voor niets geweest.

Farmacie

Opeens duikt de naam van Roche op, in het verleden (1998) was daar de naam Novartis dat zijn grote multinationals op het gebied van farmacie.
Er is namelijk heel veel te verdienen met patenten op baanbrekende medicijnen, maar ook met voedingssupplementen en producten om het menselijk gewicht te reguleren zijn mega bedragen te verdienen.
Al deze producten moeten uitvoerig en onder zware omstandigheden getest worden voordat deze op de markt komen, is er een beter groep proefkonijnen denkbaar.
De producten die nu gebruikt worden, 3e en 4e generatie EPO, zullen in de toekomst een basis vormen tegen verschillende ernstige ziektes.
Dopinggebruik door sporters wordt hiermee absoluut niet goed gepraat.

Ook hier in Enkhuizen staan we aan het begin van de dopingketen!!!!!
De kans is namelijk heel groot dat de folie waarmee de bloed en plasma zakken gemaakt zijn hier vandaan komt.
Een groot aantal mensen zijn afhankelijk van de farmacie, de één met zijn gezondheid de ander financieel.

Hypothese

Een hypothese (Grieks: υπóθεση [upóthese] = veronderstelling) is een stelling die (nog) niet bewezen is en dient als het beginpunt van een theorie, een verklaring. Het is mogelijk zeer veel bewijzen te verzamelen die een hypothese steunen, maar één enkel negatief uitvallend bewijs is voldoende om de hypothese te ontkrachten.
Het woord hypothese wordt ook gebruikt in de zin van “veronderstelling, aanname”.
De bovenstaande uitleg verklaart meteen een groot deel van ergernis over de verslaggeving rond het wielrennen.
Het maakt niet uit waar het over gaat de link met doping wordt iedere keer wel ergens gemaakt.
Bij geen andere sport wordt doping zo vaak en breed uitgemeten dan bij het wielrennen.
Neem Simon Vroemen, Wie?
Medaille kandidaat voor Nederland op Olympische Spelen in de Steeple Chase, Wat?
3000 meter hardlopen met hindernissen.
Gaat niet naar de Olympisch Spelen vanwege verboden stoffen in zijn urine.
In vergelijking met een buitenlandse wielrenner die wat in zijn neus stopt, is dit in de vaderlandse pers een kantlijn verhaal.
Doping lijkt alleen in het wielrennen in grote getale voor te komen, je zou kunnen gaan denken dat het een hele grote sport is waar heel veel in te verdienen is.
In de zomer, tijdens de Tour, en met een paar klassiekers is de media aandacht inderdaad groot. De 18 Pro Tour Teams wereldwijd, zijn er nog altijd 2 minder dan de 20 teams in de Engelse Premier League. Zo groot kan je de sport dus niet noemen.
De verdienste van een wielrenner zijn natuurlijk afhankelijk van de prestaties. Volgend jaar komt er in het peloton de nieuwe formatie Katoesja met een budget van 30 miljoen euro, voor de wielersport een ongekend bedrag. De helft van dat bedrag komt ten goede van de ploeg, dit staat in schril contrast met de ruim 16 miljoen die Ajax overmaakt aan Heerenveen voor de aankoop van Sulejmani.
Kijk ook eens naar de top 100 van het tennis en vergelijk hun jaar inkomen eens met de beste 100 renners van de Tour de France.
Je zou toch langzamerhand gaan twijfelen of doping alleen in het wielrennen voorkomt omdat de “belangen” zo “groot” zijn.

Eponeren

In 1998 dankte ik mijn zege in Tour de Bok voor een groot deel aan de franse dopingcontroleurs. Dat jaar werd, in de eerste week van de tour, de voltallige Festina ploeg vol met franse vedetten aan de kant gezet.
Dit jaar gaan diezelfde dopingcontroleurs mij de kop kosten in Tour de Bok.
Mijn favoriet en laatste hoop om Tour de Bok te winnen, Riccardo Ricco is gepakt op het gebruik van EPO. Dit was wel te verwachten, na het zien van de imponerende manier van rijden berg op. Niet zo gek als je weet dat het een grote fan is van Pantani en gebruik maakt van de kennis van diens dokter.
Hij zal gedacht hebben; niet gespoten is altijd mis!
Het was de afgelopen week erg prettig aan de top, maar Mensof en de gebroeders Slecht gaan voor de concurrentie de nodige punten pakken.

Tradities

Tour de Bok op zichzelf is voor velen al een traditie, maar voor een aantal is dit nog niet genoeg.
Rond Tour de Bok zijn er nieuwe gewoontes onstaan, de ophaaldag, de inschrijfdag, de slotdag, Bok on Tour.
Traditoneel zijn ook de Dinduanen op donderdag, de onderlinge weddenschappen op de achterkant van een bierviltje en de discussies waarin iedereen gelijk lijkt te hebben.
Vele zullen een traditie hebben opgebouwd in de loop der jaren en er gaan zeker nog mooie ontstaan in de toekomst.
Voor een aantal intimi is er de dinsdag, als Café Bok gesloten is, een traditioneel samen zijn met swarma (shoarma voor de niet kenners) bij Chantal en Frans. Ook dit jaar weer een gezellig samen zijn.
Tradities moet je in ere houden, wordt vervolgd.

Rode Lantaarn

In 2007 behaalde Rene Post, slechts 17 punten in Tour de Bok. Ook dit jaar doet hij weer een gooi naar de laatste plaatst.
Doordat Rene een renner dubbel had ingevuld kreeg hij automatisch zijn 1e reserve, deze rijdt toch mooi de tot nu toe enige 3 punten bij elkaar.
Niet iedereen is blij met de Vansevenant van Tour de Bok.
Dit blijkt uit een email eerder deze week ontvangen, de afzender oppert daarin om Rene een boete te geven. Voor iedere dag dat hij laatste staat zou hij op de slotdag 5 minuten moeten fietsen voor de speeltuin. Dit zou hem moeten stimuleren om volgend jaar beter zijn best te doen.
Laatste worden is volgens Rene al moeilijk genoeg, probeer het anders zelf maar eens.

Onbetaalbaar

Het gevoel om eerste te staan is onbetaalbaar, ik ga er weer één dag van genieten.
Het echte fiets werk komt er aan en dan ben ik gezien, maar 2 dagen geel is meer dan ik had durven dromen.
Met dank aan Mark Cavendish die beide dagen dat hij de etappe won, mij aan de leiding hielp.

Principes

Volgens het Koenen handwoordenboek der Nederlandse taal uit 1974 betekend principe: vaste stelregel.
Met principes kan je normaal gesproken niet winnen, het is me gelukt in 1998 maar toen had ik de hulp nodig van de dopingcontroleurs.
Normaal gesproken maak ik geen kans, uit principe geen Menchov, Soler, gebroeders Schleck en maar één lijst ingeleverd.
Argumenten, als reden voor het niet nemen van de genoemde renners, laat ik maar wijselijk achterwege.
Het inleveren van maar één lijst heeft een duidelijke reden, het is onsportief en als je met een andere lijst uiteindelijk prijs hebt staat je naam er niet boven.
In principe gaat het er om dat je naam, tot in lengte van dagen, bovenaan prijkt.
Maar nogmaals met principes kan je in principe nooit wat winnen.

Gele trui

Eindelijk was het zo ver, na 10 jaar wachten, weer eens één dag aan de leiding. Dat gevoel, onbetaalbaar!
Helaas het is van korte duur, want met 8 sprinters in de ploeg wordt je dit jaar geen winnaar van Tour de Bok.

Erik Zabel

Deze man is een fenomeen, inmiddels 38 jaar en in de belangstelling van Silence-Lotto.
Prof geworden in hetzelfde jaar dat Tour de Bok het levenslicht zag, 1992.
Dit jaar bezig aan zijn 13e Tour de France.
81 deelnemers van Tour de Bok spelen hem niet, onterecht als je de statistieken erbij pakt.
In de voorgaande 12 edities behaalde hij totaal 752 punten, dat is 62,67 punten per deelname.
Zijn hoogste score behaalde hij in 1997 met een totaal van 84 punten, gelijk aan dat van Jan Ullrich.
Zijn laagste score was in 2003 met 42 punten, vorig jaar nog altijd goed voor 55.
Ook dit jaar staan er al weer 19 achter zijn naam.
Conclusie Zabel speel je altijd.

Het nieuwe wielrennen

De laatste dagen werd ik er een beetje moe van, alles wordt verklaart met, ”het nieuwe wielrennen”.
Natuurlijk de Tourheeft een kleine metamorfose ondergaan, geen proloog en geen bonificatie seconden op de streep, nieuwe ploegen, nieuwe namen en mooie beloftes.
De Tour is al meer dan 100 jaar oud en in die tijd is er wat af gerommeld.
Zijn het de renners niet die de boel proberen te bedonderen dan zijn het de officials wel die marchanderen met de regels.
Een doping vrije Touris helaas een utopie, medische ontwikkelingen lopen nu eenmaal voor op de dopingcontroles.
Gelukkig is vandaag de eerste renner gepakt met EPO, dus alles is weer bij het oude.

2007

Cycling4all

Jarenlang gold Cycling4all als het ijkpunt voor ons ter voorbereiding van Classic Bok, Tour de Bok en Vuelta a Bok.
Ook als het ging om de uitslagen dan werd Cycling4all met grote regelmaat geraadpleegd.
Gezien de recente ontwikkelingen in de wielrennerij en de onvrede daarover heeft de man achter de website besloten om de stekker eruit te halen.
Dit lijkt in eerste instantie misschien niet een wereld schokkende gebeurtenis, voor ons als organisatie is er nu een veelzijdige en betrouwbare informatiebron weggenomen.

Enkhuizenrtv

Speciaal voor de deelnemers die de kabelkrant van rtv Enkhuizen niet iedere dag bekijken.
Hier de pagina’s van zaterdag 21 juli die betrekking hebben op Tour de Bok.

Even geduld, de pagina's worden vanzelf ververst.
Even geduld, de foto's worden vanzelf ververst.

Tussenstand

De tussenstand is te bekijken in Café Bok. Dit is de voorlopige tussenstand omdat alle ingevoerde lijsten nog gecontroleerd moeten worden met de ingeleverde lijsten.
Een type fout is namelijk snel gemaakt, in dit geval betekend een ander rugnummer een andere renner.
Er is ongeveer een foutmarge van 10% dat betekend dat er ongeveer 27 ingevoerde lijsten zijn waar iets fout is overgenomen. Dus zodra alle lijsten één voor één gecontroleerd zijn dan wordt de tussenstand definitief.
Zodra de lijsten gecontroleerd zijn worden deze uitgeprint en liggen ter inzage in Café Bok.
Voor de echte liefhebbers van het spel zijn dan meteen de aantallen omtrent de gespeelde renners bekend.

Zwarte zaterdag

We zagen het somber in, gezien de doping perikelen rond het wielrennen, maar de inschrijving in Café Bok was weer gezellig druk.
De lijsten van alle 273 deelnemers zijn probleemloos ingevoerd mede doordat het inname team, bestaande uit Monique, Ellen, Patrick aangevuld met Corrina, goed hun best hebben gedaan.
De eerste voorlopige uitslag hing zondagochtend om 01:00 uur waarna er nog een paar extra koude biertjes zijn genomen op een vlekkeloos verlopen start.

De eersten

De eerste zelfverzekerde deelnemers aan Tour de Bok hebben hun deelnameformulier reeds ingeleverd.
Ondanks alle twijfel gaan we er vanuit dat het een mooie Tour wordt.
De website is goed op weg maar toch werd er terecht opgemerkt dat het mailadres ontbrak. Bij deze is dat opgelost

deelname@tourdebok.com voor de formulieren
info@tourdebok.com voor alle andere zaken betreffende het spel.

15 namen

Gaat het nog lukken om een lijst met 15 toppers samen te stelling?
De ene na de andere vaste waarde wordt thuis gelaten.
Alessandro Pettachi exit!!!!
Giuseppe Guerini, bekend bij het tourpubliek van zijn botsing met een fototoerist op weg naar zijn overwinning op L’Alpe d’Huez in 1999, vervangen.
Op deze manier wordt het allemaal wel heel lastig.
Vrijdagavond aan de bar nog maar wat inspiratie op gaan doen.

Favorieten

Het lijkt wel of er dit jaar geen uitgesproken favoriet rond gaat rijden in de Tour de France.
De echte vedetten zitten om wat voor reden thuis en mocht er iemand van de bekende namen hard gaan rijden dan zijn de doping geruchten niet uit de lucht.
Namen genoeg Vino, Menchov, Valverde, de oude Moreau of misschien een jonkie zoals onze eigen Thomas Dekker?
Ook onder de deelnemers van Tour de Bok heerst toch nog enige twijfel, het zou dit jaar zo maar kunnen dat onze eigen Boogerd in zijn afscheids jaar voor een stunt gaat zorgen.
Wie zal het zeggen zo vlak voor de Tour kan het nog alle kanten op.

Rugnummers

Tijdens de Tour de France van 2007 worden de rugnummers 1 t/m 9 niet gebruikt.
Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Tour dat er zonder rugnummer 1 wordt gereden. Dit heeft te maken met de onduidelijkheid of Floyd Landis nu wel of niet de Tour de France van 2006 heeft gewonnen.
Het is nog even afwachten wie er met rugnummer 11 start, Oscar Pereiro Sio de nummer twee van vorig jaar of de kopman van Caisse d''Epargne; Alejandro Valverde Belmonte.
Het komt nog wel eens voor dat de rugnummers in de media [kranten, internet] onderling afwijken.
Daarom is het van belang altijd de juiste naam van de renner te noteren.
Rugnummers zijn van groot belang om snel te kunnen invoeren.
Echter bij nacontrole van de ingevoerde gegevens blijft de ingevulde naam van de wielrenner bindend.

Starten maar

Alles in gereedheid gebracht om van de 16e Tour de Bok weer een happening te maken.
290 deelnemers hebben als het goed is hun uitnodiging ontvangen, al bleek tijdens de bezorging dat er toch weer deelnemers verhuist waren.
250 deelnameboekjes geprint, gevouwen en geniet, de pc staat start klaar kortom we kunnen los.
Nu de renners nog, als er nog bekende namen zijn die kunnen en /of mogen starten.
De lijst met niet starters wordt steeds langer, dit zal zeker zijn uitwerking hebben op het aantal deelnemers wat gaat mee doen aan Tour de Bok.

Het zenuwcentrum van Tour de Bok
Het zenuwcentrum van Tour de Bok

support@tourdebok.com
Copyright © Allebach. Alle rechten zijn voorbehouden.